Hlavní obsah

Berou nám doklady i klíče od aut. Muž volal Izraelcům, že Hamás lidem brání v evakuaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelské obranné síly (IDF) zveřejnily záznam komunikace mezi obyvatelem Pásma Gazy a důstojníkem izraelské zpravodajské služby. V něm si Palestinec stěžuje, že Hamás bere lidem doklady a klíče od aut a brání jim v pohybu na jih enklávy v rámci evakuace, ke které Izraelci vyzvali před chystanou pozemní ofenzivou na severu Pásma Gazy.

Foto: Hatem Moussa, ČTK/AP

Palestinci opouštějí severní Gazu

Článek

„Brání lidem odejít,“ říká obyvatel Gazy na nahrávce, kterou IDF zveřejnily na sociální síti X. Izraelský důstojník se ho následně ptá, kde přesně měli Gazana zastavit.

„Berou osobní doklady a klíče od aut,“ pokračuje muž na nahrávce. „Kdo vás zastavuje? Myslíte hnutí? Hamás?“ ptá se ho důstojník. „Ano, ano,“ odpovídá mu muž.

Autenticitu nahrávky není možné ověřit.

Podle IDF měl muž volat z města Džabálijá na severu Pásma Gazy. Statisíce Palestinců se během víkendu snaží dostat ze severu enklávy na jih, k čemuž je vyzvala izraelská armáda.

Ta už v sobotu obvinila hnutí Hamás, že brání Palestincům v přesunu na jih a staví zátarasy na evakuačních trasách. Zveřejnila také letecké záběry kolon, které se na silnicích v Pásmu Gazy utvořily kvůli zátarasům Hamásu.

Teroristické hnutí už dřív vyzvalo obyvatele, aby výzvy k evakuaci neposlouchali.

Hamás staví na evakuačních silnicích zátarasy. Použijí vás jako živé štíty, varuje Palestince Izrael

Zahraniční

Izraelská armáda na severu pásma plánuje rozsáhlou pozemní operaci s cílem dobýt město Gaza a zničit vedení Hamásu.

Reklama

Výběr článků

Načítám