Hlavní obsah

Bagdádí vyzval všechny muslimy, aby se přidali k džihádu

Rakka
Aktualizováno

Vůdce islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL) abú Bakr Bagdádí vyzval v úterý ve svém prohlášení k ramadánu, aby se muslimové přidali k džihádu. Je to jeho první vyjádření od chvíle, kdy byl ustaven chalífou, uvedla agentura Reuters.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovník Islámského státu

Článek

„Není lepší úsilí v tomto požehnaném měsíci nebo v jakémkoli jiném než džihád v Božích stopách. Využijte této příležitosti, kráčejte ve stopách svých poctivých předchůdců a prosazujte víru Alláhovu v džihádu,“ řekl Bagdádí v 19minutovém audioposelství ke svatému měsíci.

Poté, co ISIL dobyl značnou část severozápadu Iráku, vyhlásil chalífát. Chalífou se stal právě Bagdádí. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Reuters

Vůdce ISIL Abú Bakr Bagdádí

Ten také podle BBC vyzval všechny muslimy, aby emigrovali do jím vedeného Islámského státu: „Spěchejte, muslimové, do svého státu. Ano, je to váš stát. Spěchejte, protože Sýrie není pro Syřany a Irák není pro Iráčany.”

Pomoci budovat "domov islámu" je pro ně povinností: „Muslimové všude, kde umožňují emigraci do Islámského státu, emigrujte, protože je to vaše povinnost.”

Zvláště vyzval, aby přijeli soudci, lékaři, inženýři a lidé se znalostmi z armády a ze státní správy.

Reklama

Výběr článků

Načítám