Hlavní obsah

Badri 313: nová síla se uvedla ostrahou letiště

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afghánistán

Speciální jednotku Badri 313 předvádí teď Tálibán na sociálních sítích i v dalších médiích. Bojovníci v nových uniformách z vyrabovaných skladů afghánské armády štědře zásobených americkým vojenským materiálem ostře kontrastují s obrazem „obvyklého“ afghánského povstalce. Jsou součástí „nového Tálibánu“, jehož obraz islamističtí propagandisté šíří.

Foto: Právo

Příslušníci speciální jednotky

Článek

Název jednotce vybrali podle bitvy u Badru. Prorok Mohamed v ní před 1400 lety prý porazil s pouhými 313 věrnými tisíce bojovníků „nevěřících“ Kurajšovců, kteří tehdy ovládali Mekku.

Jeho následovníci mají pevné boty, helmy, neprůstřelné vesty podobné těm, které nosí speciální jednotky na celém světě. Proti tradiční tunice, turbanu a sandálům je to velký rozdíl. Ten největší ale představují zbraně. Místo otlučeného kalašnikova drží muži z Badri 313 nové americké pušky, jako je M4, mnohdy s brýlemi pro noční vidění a pokročilými zaměřovači.

Je po všem. Poslední odbojná provincie dobyta, hlásí Tálibán

Zahraniční

Mezi radikály jsou nejlepší

„Posměšky stranou. Příslušníci Badri 313 jsou jedni z nejlépe vycvičených a vybavených bojovníků Tálibánu,“ řekl podle stanice France 24 Matt Henman z Jane’s Information Group.

„Jednotka by neobstála proti západním speciálním silám, indickým nebo pákistánským komandům. Ale jsou účinnější než běžní tálibové a mnohonásobně předčí standardní jednotky afghánské armády,“ tweetoval západní odborník vystupující jako „Caliber Obscura“.

Těží prý také z výcviku v rámci sítě Hakkání, nejobávanější ozbrojené skupiny v Afghánistánu zodpovědné i za útoky na civilní cíle. Možná právě proto měla Badri 313 v minulých dnech na starosti bezpečnost u letiště v Kábulu a později přímo u ranveje.

Krvavé masakry, mučení a genocida. Hazárové se děsí vlády Tálibánu

Svět

Podle Gillese Dorronsora, experta na Afghánistán na pařížské Sorbonně, je vznik spe­ciálních jednotek součástí nového trendu mezi islamisty. „Od přelomu tisíciletí jsme svědky pozoruhodné profesionalizace Tálibánu,“ řekl. „Válka, kterou nyní vede, není jako ta, v níž rodiče jeho ozbrojenců bojovali proti Sovětům. Mají základy a nyní jsou na tom technicky velmi dobře,“ varoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám