Hlavní obsah

Až sedmdesát procent nahlášených zabitých v Gaze jsou děti a ženy, tvrdí generální komisař OSN Lazzarini

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální komisař Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě Švýcar Philippe Lazzarini na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN uvedl, že téměř 70 % z nahlášených zabitých v Pásmu Gazy jsou děti a ženy. Pásmo Gazy ovládá teroristické hnutí Hamás.

Foto: Profimedia.cz

Generální komisař OSN pro palestinské uprchlíky Philippe Lazzarini na pondělním zasedání RB OSN.

Článek

„Každý den je v Gaze zabito nebo zraněno více než 420 dětí, což je číslo, které by mělo otřást každým z nás,“ prohlásila během pondělního zasedání Catherine Russellová, výkonná ředitelka Dětského fondu OSN (UNICEF). Článek 1 Úmluvy OSN o právech dítěte definuje „děti“ jako osoby do 18 let.

Podle tvrzení OSN bylo za tři týdny v Pásmu Gazy zabito téměř 3200 dětí, což je vyšší číslo, než kolik je ročně dětských obětí ve všech konfliktních zónách světa počínaje rokem 2019. „To nemohou být ‚vedlejší škody‘,“ uvedl Lazzarini s tím, že Izrael uplatňuje „kolektivní trest“.

Podle jeho slov v Pásmu Gazy docházejí léky, potraviny, voda a pohonné hmoty. „Více než 670 tisíc vysídlených osob se nyní nachází v přeplněných školách a budovách UNRWA. Žijí v otřesných, nehygienických podmínkách, s omezeným množstvím jídla a vody, spí na podlaze bez matrací nebo venku pod širým nebem,“ uvedl ve svém pondělním projevu Lazzarini, podle nějž se hlad a zoufalství mění v hněv vůči mezinárodnímu společenství.

„Výjevy jako z holokaustu.“ Reportér Novinek natáčel na izraelské základně, kde identifikují těla obětí

Zahraniční

BBC s odvoláním na údaje zveřejněné palestinským statistickým úřadem uvádí, že populace v Gaze patří k nejmladším na světě. Téměř 60 procent obyvatel je mladších 25 let, napsala.

Izrael: K vysokým ztrátám na životech přispívá taktika Hamásu

Podle izraelské armády k vysokým ztrátám na životech v Gaze přispívá taktika Hamásu, který má bránit civilistům v přesunu na jih pásma, k němuž Izrael opakovaně vyzývá. Rovněž mnohé úkryty Hamásu se nacházejí pod civilní infrastrukturou.

Izrael zahájil rozsáhlou vojenskou operaci v Pásmu Gazy v reakci na teroristický útok Hamásu proti svému území ze 7. října, při němž bylo brutálně zavražděno na 1400 Izraelců, z větší části civilistů. Světovou veřejností otřásly záběry a důkazy o mučení izraelských dětí i celých rodin, kterých se palestinští teroristé dopustili podle některých zpráv také pod vlivem drog.

Reklama

Výběr článků

Načítám