Hlavní obsah

Asadův bratranec padl při bojích na severu Sýrie

Při bojích u hraničního přechodu Kasab na severu Sýrie zahynul bratranec prezidenta Bašára Asada Hilál. V pondělí o tom informovala exilová nevládní organizace SOHR z Londýna a později to potvrdila i syrská státní televize. Vedle Hilála Asada zemřelo i sedm vojáků jeho jednotek.

Foto: SANA/Handout via Reuters, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Hilál Asad byl velitelem Národních obranných sil, což jsou polovojenské jednotky bojující proti rebelům. Toto polovojenské uskupení dokonce na začátku občanské války v Sýrii před třemi lety zakládal.

Podle jedné z verzí zemřel, když se jeho automobil stal terčem dělostřelecké palby. Podle jiné verze rebelové zasáhli raketami dům, kde Asadův bratranec řídil poradu s ostatními veliteli Národních obranných sil.

Bitva o Kasab, který leží u hranice s Tureckem, se rozhořela v pátek. Na obou stranách konfliktu si vyžádala desítky obětí.

V neděli se prý rebelům podařilo Kasab dobýt, informovala v neděli organizace SOHR. V okolí města ale i nadále zuří boje. Kasab leží na nejsevernějším výběžku syrské provincie Latákíja, která byla vždy baštou stoupenců prezidenta Bašára Asada. V oblasti žijí zejména šíitští alávité, k nimž Asad patří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám