Hlavní obsah

Saúdská Arábie zakáže na tři roky opustit zemi za cesty do rizikových oblastí s covidem

Saúdská Arábie bude tříletým zákazem cest do zahraničí trestat občany, kteří přes zákaz úřadů navštíví země, jež jsou kvůli špatné koronavirové situaci na takzvaném červeném seznamu. V úterý o tom informovala saúdskoarabská státní agentura SPA.

Foto: Ahmed Yosri, Reuters

Ilustrační foto

Článek

SPA ve zprávě cituje nejmenovaného představitele ministerstva vnitra. Ten uvedl, že někteří občané Saúdské Arábie, kteří mohli v květnu poprvé od března 2020 vycestovat bez povolení úřadů, porušili cestovní omezení.

„Každý, u koho se prokáže, že do toho byl zapojený, bude po návratu čelit právní odpovědnosti, tvrdým trestům a bude mít tříletý zákaz cestování,” prohlásil činitel.

Saúdská Arábie zakázala svým občanům cestovat do Afghánistánu, Argentiny, Brazílie, Egypta, Etiopie, Indie, Pákistánu, Libanonu, Indonésie, Jihoafrické republiky, Turecka, Vietnamu a Spojených arabských emirátů.

Saúdskoarabský princ čelí vyšetřování kvůli špatnému zacházení s personálem

Zahraniční

Zároveň království přes tyto země zakázalo svým občanům i tranzit.

„Ministerstvo vnitra zdůrazňuje, že občané mají stále zakázáno do těchto zemí přímo či přes jinou zemi cestovat,” uvedl činitel s tím, že stejné podmínky budou platit i v případě dalších zemí, pokud se ocitnou na seznamu států, kde je vysoké riziko nákazy či kde se rozšířily nové mutace koronaviru.

Půl milionu nakažených

Saúdská Arábie, která má zhruba 30 milionů obyvatel, za poslední den zaznamenala 1379 nových případů koronaviru. Od začátku pandemie se tam nákaza potvrdila u 520 774 lidí a 8189 osob nemoci covid-19 podlehlo.

Výskyt koronaviru ve Španělsku dále roste, vysoká čísla hlásí i Turecko

Koronavirus

Vrcholu epidemie v Saúdské Arábie dosáhla loni v červnu, kdy tam denně přibývalo přes 4000 infikovaných. Začátkem ledna letošního roku denní počty nově nakažených klesly pod 100.

Reklama

Výběr článků

Načítám