Hlavní obsah

Americké komando zabilo v Sýrii lídra Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americké speciální jednotky zabily v severozápadní Sýrii lídra radikální organizace Islámský stát (IS) abú Ibráhíma Hášimího Kurajšího. Potvrdil to prezident Spojených států Joe Biden. Mluvčí Pentagonu doplnil, že identita zabitého vůdce IS byla potvrzena kontrolou otisků prstů a DNA.

BEZ KOMENTÁŘE: Americké komando zabilo v Sýrii lídra Islámského státuVideo: AP

 
Článek

Kurajšího zabila bomba, která zasáhla i členy jeho rodiny. Během útoku zemřelo celkem 13 civilistů včetně žen a dětí.

Foto: Profimedia.cz

USA zabily lídra Islámského státu abú Ibráhíma Hášimího Kurajšího.

„Díky umu a odvaze našich jednotek jsme odstranili z bojiště abú Ibráhíma Hášimího Kurajšího – lídra IS,“ citoval list New York Times prezidenta Bidena, který dodal, že všichni Američané se z operace vrátili v pořádku.

Koalice v čele s USA zaútočila v Sýrii proti údajnému džihádistovi z Al-Káidy

Zahraniční

Operace se zúčastnily zhruba dvě desítky členů speciálních jednotek podporované bezpilotními letouny Reaper a útočnými stíhačkami.

List New York Times upozornil, že operace připomínala tu z roku 2019, kdy americké jednotky na příkaz tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa zaútočily na tehdejší hlavu IS abú Bakra Bagdádího.

Foto: Profimedia.cz

Zničený dům ve vesnici Atma na severozápadě Sýrie, kde Spojené státy podnikly protiteroristickou operaci

Bagdádího v čele Islámského státu vystřídal právě Kurajší. O vrcholné struktuře organizace není mnoho známo. Analytici ale uvedli, že smrt vůdce IS je pro teroristickou skupinu významnou ranou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám