Hlavní obsah

Američanka zajatá Islámským státem je po smrti, potvrdil Obama

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v úterý potvrdil smrt americké humanitární pracovnice Kayly Muellerové, kterou jako rukojmí drželi extremisté z Islámského státu (IS). Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Handout, Reuters

Šestadvacetiletá americká humanitární pracovnice Kayla Muellerová

Článek

Spojené státy podle Obamy „najdou a přivedou před spravedlnost teroristy, kteří jsou odpovědní“.

USA smrt Muellerové potvrdily čtyři dny poté, co Islámský stát oznámil, že zemřela při náletu jordánského letectva. Údajně byl zasažen dům v syrském městě Rakka, kde radikálové humanitární pracovnici drželi. [celá zpráva] Jordánsko tuto informaci ale zpochybnilo a i američtí činitelé uvedli, že neexistují důkazy, které by potvrdily tvrzení IS o okolnostech smrti Muellerové.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle mluvčího Bílého domu se zprávy o její smrti potvrdily o víkendu, kdy se s rodinou Muellerové islamisté spojili.

„O víkendu rodina dostala soukromý vzkaz od Kaylyných únosců, který obsahoval dodatečné informace. Jakmile byla tato informace ověřena zpravodajci, došli k závěru, že Kayla zemřela,“ uvedla mluvčí Národní bezpečnostní rady Bernadette Meehanová.

Chtěla pomáhat, připomněli rodiče

Rodiče Kayly Muellerové v prohlášení uvedli, že jsou zdrceni. "Zasvětila celý svůj mladý život pomoci těm, kdo potřebují svobodu, spravedlnost a mír," připomněli Muellerovi.

Zveřejnili dopis, který jejich dcera napsala loni na jaře. "Nacházím se na bezpečném místě, jsem naprosto v pořádku + zdravá (dokonce jsem přibrala), zacházejí se mnou s respektem + laskavě," uvedla tehdy mladá humanitární pracovnice.

Muellerová byla unesena v Sýrii v srpnu 2013, když odcházela z nemocnice v severosyrském Halabu. Podle agentury Reuters byla poslední americkou rukojmí drženou IS, o které se ví.

Agentura AP připomněla, že kromě Kayly Muellerové dosud přišli o život tři další Američané věznění Islámským státem. Novináře Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa, stejně jako humanitárního pracovníka Petera Kassiga džihádisté sťali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám