Hlavní obsah

Američané zaútočili v Sýrii. Trestali vražedný útok íránského dronu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké letectvo ve čtvrtek zaútočilo na Íránem podporované skupiny v Sýrii poté, co byl při útoku na americkou základnu zabit najatý voják. Ministr obrany Lloyd Austin uvedl, že šlo o „přesné letecké údery na zařízení na východě Sýrie používané skupinami spojenými s íránskými Revolučními gardami“. Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) podle agentury AFP uvedla, že při amerických útocích zemřelo osm proíránských bojovníků.

Foto: ČTK/AP

Americký ministr obrany Lloyd Austin

Článek

Při útoku íránského dronu na americkou základnu u Hasaky na severovýchodě Sýrie bylo vedle jednoho zabitého ještě zraněno pět amerických vojáků a jeden další kontraktor, uvedl Pentagon. Dva vojáci byli ošetřeni na místě, zbylí zranění byli přepraveni do nemocnic v Iráku.

Americké ministerstvo obrany z analýzy trosek zjistilo, že dron byl íránského původu. Poté se rozhodlo zaútočit na zařízení využívaná syrskými skupinami napojenými na Teherán.

„Nálety byly podniknuty v odvetu na dnešní útok i na sérii předchozích útoků na koaliční síly v Sýrii,“ řekl ve čtvrtek Austin. „Žádná skupina, která bude útočit na naše vojáky, nezůstane nepotrestána,“ dodal.

Írán prohlubuje vztahy se Saúdskou Arábií, jeho prezident dostal pozvání na státní návštěvu

Blízký a Střední východ

Výjimečná akce

Jak plyne ze záběrů explozí na sociálních sítích, terčem náletu se stala provincie Dajr az-Zaur. Podle syrské exilové organizace SOHR, monitorující boje v zemi, byl zasažen sklad na předměstí Dajr az-Zauru Harabiš, přičemž mělo zahynout pět Íránem podporovaných radikálů. Další dva měli padnout při útoku na kontrolní stanoviště u Majhadínu. Zasaženo mělo být i vojenské postavení u Búkamalu u hranic s Irákem. Informace převzala CBS s tím, že je neměla jak ověřit.

Provincii Dajr az-Zaur, která byla baštou sunnitských radikálů z Islámského státu, nyní kontrolují syrské milice napojené a Írán. V posledních měsících se staly i terčem útoků ze strany Izraele.

Zatímco izraelské útoky na Sýrii jsou běžné, byť se k nim Jeruzalém nevyjadřuje, americký je výjimečný. Zřetelně souvisí se smrtí Američana. Austin zdůraznil, že „Spojené státy podnikly adekvátní a záměrnou akci s cílem omezit rizika eskalace a minimalizovat oběti“.

Američané v Sýrii zůstávají

Americké síly působí v Sýrii od roku 2015, kdy tam začaly podporovat zejména kurdské skupiny bojující proti Islámskému stát. I po stažení většiny Američanů si Spojené státy udržují základnu u Hasaky. V Sýrii zůstává asi 900 amerických vojáků a působí tam ještě větší počet najatých kontraktorů.

Generál Michael Kurilla, který stojí v čele amerického Centrálního velitelství, pod které spadá mimo jiné Blízký východ, varoval podle AP, že mohou přijít další údery. „Když budeme čelit dalším íránským útokům, jsme připraveni pro odstupňované možnosti (reakce).“

Írán ani syrská média se k útoku nevyjádřily.

USA jsou znepokojeny tureckými manévry v Sýrii. Ohrožují prý tamní vojáky

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám