Hlavní obsah

Američané v Iráku zaútočili na proíránské milice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy v úterý podnikly odvetné údery proti Íránem podporovaným milicím. Zasáhly přitom tři místa. Akce byly odplatou za ostřelování Američany využívaného letiště Ain al-Asad, při němž balistické rakety vypálené z území Iráku zranily několik amerických vojáků.

Foto: Violeta Santos Moura, Reuters

Lloyd Austin

Článek

„Americké síly podnikly nutné a přiměřené útoky na tři zařízení používaná Íránem podporovanou milicí Kaitáb Hizbaláh a dalšími skupinami v Iráku spojenými s Íránem,“ řekl americký ministr obrany Lloyd Austin v noci na středu.

„Přesné údery jsou přímou odpovědí na sérii eskalujících útoků na americký a koaliční personál v Iráku a v Sýrii ze strany Íránem sponzorovaných milic,“ dodal Austin podle listu The Guardian.

Podle zdrojů agentury Reuters byli při úterních úderech zabiti nejméně dva radikálové. Další čtyři lidé byli zraněni.

V sobotu při ostřelování letecké základy Ain al-Asad balistickými a dalšími raketami utrpěli čtyři američtí vojáci zranění mozku.

Od říjnového útoku teroristického Hamásu na Izrael byli američtí vojáci v Sýrii a v Iráku napadeni milicemi spojenými s Íránem asi 150krát. To vyvolává tlak na americkou administrativu, aby odpověděla, i když je to pro Bagdád citlivé. USA mají v Iráku asi 2500 vojáků, kteří pomáhají s výcvikem. Dalších 900 je jich v Sýrii, kde podporují místní milice bojující proti Islámskému státu, který se na východě Sýrie obnovuje.

Američané jsou terčem útoku kvůli tomu, že podporují Izrael.

Irák a Sýrie pod palbou: útočilo se na věznici, špionážní centrálu i americkou základnu

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám