Hlavní obsah

Američané útočí v Sýrii na cisterny Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké letectvo v noci na úterý oznámilo, že při víkendových náletech zničilo na severu Sýrie nejméně 238 cisternových aut, která používal Islámský stát pro přepravu vytěžené ropy z obsazených polí.

Foto: ČTK/AP

Kouř stoupající z rafinérie u Bajdží

Článek

Podle BBC zřejmě piloti našli automobily zaparkované u ropných polí u Dajr az-Zauru a Hasaky , kde měly být naplněny vytěženou ropou. Pentagon oznámil, že plánuje zveřejnit video z útoku.

Už minulý týden američtí letci zničili 116 cisteren. Víkendový útok byl proveden podobně.

Před shozením bomb byly vypáleny varovné výstřely, aby zahnaly civilní řidiče vozů. „Byly shozeny letáky varující řidiče náklaďáků a demonstrovala se i síla,“ řekl mluvčí Pentagonu Jeff Davis. Pak byly cisternové vozy zničeny.

Foto: ČTK/AP

Boji poničená rafinérie v iráckém Bajdží

Útoky na cisternové automobily se konají v rámci operace Tidal Wave II, které změnila dosavadní taktiku útoků. Dříve se na ropná zařízení neútočilo, aby to nemělo dopad na místní populaci, maximálně se ničily mobilní rafinérie. Z ropy ale má Islámský stát největší příjmy, které mu umožňují fungovat.

I Rusové se proto soustřeďují na ničení cisternových automobilů. Úřady oznámily, že jich posledních pěti dnech zlikvidovaly tisícovku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám