Hlavní obsah

Francie zahájila nálety na Islámský stát z letadlové lodi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Damašek/Moskva

Francouzské bojové letouny Rafale podnikly v pondělí první nálet na Islámský stát (IS) z paluby letadlové lodě Charles de Gaulle. Uvedla to BBC s tím, že 26 strojů na palubě nosiče znamená ztrojnásobení počtu francouzských strojů působících proti IS.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Rafale na palubě letadlové lodi Charles de Gaulle

Článek

Francouzské ozbrojené síly uvedly, že útoky z letadlové lodě mířily na Irák. Po atentátech v Paříži Francie zesílila svou ofenzivu proti Islámskému státu a míní v tom pokračovat, zdůraznil v pondělí francouzský prezident Francoise Hollande při rozhovoru s britským premiérem Davidem Cameronem. „Zesílíme naše útoky, vybereme si cíle, které způsobí největší škody armádě teroristů,“ řekl Hollande.

Ruské útoky na cisternové vozy

Aktivnější je po útocích i ruské letectvo, o víkendu zaútočilo na více než 470 cílů. Údajně zničilo za pět dní 1000 cisternových automobilů, které IS používá k přepravě ropy do rafinerií. Při ruských náletech bylo zasaženo také úložiště ropy ležící asi 15 kilometrů od Rakky, kde má hnutí Islámský stát hlavní stan. Ropa je hlavním zdrojem příjmů radikálů.

Syrská armáda spolu s provládními milice v pondělí také dobyla město Mahín v centrální části země, o které bojovala proti organizaci Islámský stát přes 20 dní.

Francie omezí anonymní karty 

Francouzské ministerstvo financí chce v reakci na pařížské atentáty omezit možnosti financování teroristických činů. S odvoláním na ministra financí Michela Sapina o tom v pondělí informovala agentura AFP. Chystá se proto omezit dostupnost předplacených bankovních karet, které umožňují vyzvedávat peníze z bankovních účtů anonymně. Snížit by se měly sumy, které z nich lez vybrat. Omezit by se měla i dostupnost předplacených telefonních karet

Předplacené bankovní karty hrály podle Sapina roli právě i při financování teroristických útoků z 13. listopadu. Teroristé jimi platili hotelové pokoje na pařížském předměstí Alfortville.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám