Hlavní obsah

Američané opustili největší základnu v Iráku, byla jako město

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Američané v pátek předali do rukou Iráčanů jejich největší a klíčovou základnu v zemi. Rozkládala se v luxusním palácovém komplexu bývalého diktátora Saddáma Husajna v Bagdádu a obývaly ji desetitisíce lidí. Vojáci zde měli k dispozici fastfoodové řetězce, sportoviště, obchody.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý palácový komplex Saddáma Husajna přeměnili američtí vojáci ve svou základnu.

Článek

Základna Victory, ležící v Bagdádu nedaleko tamního letiště, v době vrcholících bojů hostila kolem 46 tisíc osob. V pátek ji Američané po komplikovaném stěhování oficiálně předali do rukou iráckých úřadů.

Foto: Profimedia.cz

Celý komplex byl obehnán vodou, v malých domcích na březích Saddám kdysi ubytovával svou rodinu a přátele.

„Základna už není pod americkou kontrolou a je plně v rukou irácké vlády,“ potvrdil v pátek agentuře AP mluvčí americké armády Barry Johnson.

Foto: Profimedia.cz

Mezi oblíbenou kratochvíli vojáků z Camp Victory patřilo rybaření.

Základna Camp Victory přitom nepřipomínala město jen svou rozlohou, ale i infrastrukturou a vybavením. Vojáci zde měli k dispozici množství obchodů, kavárny, americké fast foody, bowlingovou dráhu a basketbalové či fotbalové hřiště.

Tamní vodárna vyrobila denně téměř 8,5 miliónu litrů vody, v prádelnách s 3000 pračkami se dalo za 24 hodin vyprat 36 000 košů špinavého prádla, základna měla jídelnu o velikosti sportovního stadiónu i vlastní výrobnu ledu.

Foto: Profimedia.cz

Na střeše jednoho z paláců zůstal opuštěný plavecký bazén.

Camp Victory obepínala 42kilometrů dlouhá betonová zeď s ostnatým drátem. Cesta z jednoho konce na druhý údajně zabrala půl hodiny. Proto celý areál protínalo několik autobusových linek.

Foto: Profimedia.cz

Základnu obývaly desetitisíce vojáků.

Palácový komplex, na němž se základna rozkládá, původně sloužil bývalému iráckému diktátorovi Saddámu Husajnovi jako „klub“, v němž hostil bagdádskou elitu. Na místě se proto stále dá sem tam narazit na pozůstatky připomínající tuto éru, například značky s informacemi o parkování či s otevírací dobou kasín.

Foto: Profimedia.cz

Vojenská vozidla jsou připravena opustit Camp Victory. Stěhování amerických jednotek z Iráku bylo jedním z nejrozsáhlejších v historii USA.

Američtí vojáci ukončili bojové akce v Iráku v loňském roce a do konce tohoto roku odejde i většina těch, kdo zůstali, aby školili a podporovali irácké síly. Armáda po dobu několika měsíců stěhuje ze stovek iráckých základen milióny kusů zařízení. Je to jeden z největších přesunů vojenského materiálu v dějinách a pro USA největší stěhování od konce druhé světové války. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám