Hlavní obsah

Abbás nechce znovu kandidovat, frustruje ho neúspěch jednání o míru

Novinky, rei
Ramalláh

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás nebude znovu kandidovat ve volbách plánovaných na 24. ledna. Je prý frustrován z nedostatečného pokroku v mírových jednáních s Izraelem i hnutím Hamás.

Článek

O Abbásově rozhodnutí informoval jeho hlavní poradce Jásir Abid Rabbú. Stanice BBC ale uvedla, že někteří poradci se prezidenta samosprávy snaží přesvědčit, aby svou kandidaturu ještě zvážil. Rabbú potvrdil, že Organizace pro osvobození Palestiny ho do voleb nadále podporuje.

Mahmúd Abbás, zvaný též abú Mázin, je předsedou palestinské samosprávy od roku 2005. Už předtím mu však Jásir Arafát před svou smrtí v roce 2004 nabídl místo palestinského premiéra a předal část svých kompetencí. Abbás patří k dlouholetým členům hnutí Fatah, do něhož vstoupil už v roce 1965.

Abbásova jednání s Izraelem ztroskotala především na požadavku zastavení výstavby izraelských osad na okupovaných územích. Pozice mu ztěžovalo také konkurenční hnutí Hamás, které v lednu 2006 vyhrálo volby a o rok později v létě silou uchvátil moc v pásmu Gazy. O usmíření obou frakcí se v posledních měsících snažila egyptská vláda, ale bezúspěšně.

Abbásův mandát už letos skončil. Z lednových voleb by vzejít nejen nový předseda samosprávy, ale také nová palestinská zákonodárná rada. Hamás vyzval všechny Palestince, aby volby bojkotovali, protože s ním Abbás jejich vyhlášení nekonzultoval. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám