Hlavní obsah

Hamás nařídil Palestincům, aby bojkotovali volby

Novinky, Tomáš Reiner
Gaza

Radikální palestinské hnutí Hamás vyzvalo obyvatele pásma Gazy, aby se neúčastnili voleb vyhlášených prezidentem samosprávy Mahmúdem Abbásem z konkurenčního hnutí Fatah. Abbás vypsal volby na 24. ledna. Podle Hamásu jsou nelegální, protože jejich vypsání prezident nekonzultoval.

Foto: Vincent Kessler , Reuters

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

Článek

Zástupci Hamásu pohrozili, že kdo bude v Gaze volit, může očekávat odvetu. Hamás ovládá pásmo Gazy od léta 2007, Fatah má převahu na Západním břehu Jordánu. Z voleb by po čtyřech letech měla vzejít nová palestinská zákonodárná rada a předseda samosprávy. Abbásův mandát už letos skončil, on zatím úřaduje dál.

„Vláda v pásmu Gazy odmítá volby, které byly vyhlášeny bez předchozí dohody s prezidentem, jehož mandát skončil,“ uvedlo v prohlášení tamní ministerstvo vnitra. Hamás dodal, že působení ústřední volební komise v enklávě nedovolí.

V posledních volbách v roce 2006 zvítězil Hamás, který po dlouhých jednáních nakonec s Fatahem utvořil vládu národní jednoty. Ta se ale nedlouho poté rozpadla a Hamás zástupce Fatahu vyhnal z pásma Gazy. O zprostředkování dohody mezi oběma frakcemi se snaží Egypt, Hamás však dosavadní návrhy odmítl.

Pásmo Gazy, okupované v roce 1967 během šestidenní války, formálně zůstává součástí Izraele, byť se odtamtud už Izrael stáhl. Asi 80 procent obyvatel pásma žije pod hranicí bídy a jsou závislí na potravinové pomoci. Nezaměstnanost v pásmu přesahuje 30 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám