Hlavní obsah

Demokraté se obávají republikánských kolegů. Nepřítel je uvnitř, myslí si Pelosiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová chce prostřednictvím zákona zvýšit ochranu pro členy Kongresu. Někteří zákonodárci totiž v posledních dnech vyjádřili obavu o svoji bezpečnost, mimo jiné kvůli chování svých kolegů. Ze stejného důvodu chtějí demokraté ze Sněmovny vyloučit poslankyni, která věří šíleným teoriím.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová

Článek

„Pravděpodobně budeme potřebovat dodatečný zákon na financování bezpečnosti, protože nepřítel je uvnitř Sněmovny, což je hrozba, která poslance znepokojuje ještě nad rámec toho, co se děje venku,” uvedla poněkud tajemně Pelosiová na čtvrtečním brífinku.

Na otázku novinářů, co myslí tím, že je nepřítel „uvnitř” odpověděla: „To znamená, že tu máme členy Kongresu, kteří si chtějí nosit na plénum zbraně a vyhrožovali ostatním členům Kongresu násilím.”

Američtí agenti zatkli muže, který chtěl v přímém přenosu popravit šéfku sněmovny Pelosiovou

Amerika

Pelosiová má zřejmě na mysli trojici republikánských poslanců, kteří v posledních týdnech uvedli, že hodlají do práce docházet ozbrojeni. Konkrétně jde o Lauren Boebertovou, Andyho Harrise a Madisona Cawthorna.

Posledně jmenovaný dokonce přiznal, že byl ozbrojen už 6. ledna, tedy v den  vniknutí příznivců bývalého prezidenta Donalda Trumpa do Kapitolu.

Příznivci konspirační teorie QAnon očekávali Bidenovo svržení. Teď nevědí, co mají dělat

Amerika

Po onom dnes již slavném „povstání” požádalo přes 30 zákonodárců o povolení využít poslanecké náhrady na najmutí osobní ochranky přímo domů. Řada kongresmanů a kongresmanek čelí v posledních dnech čím dál většímu počtu výhrůžek.

Poslankyně QAnonu

Demokraté se snaží také vyřešit kontroverze ohledně nově zvolené poslankyně Marjorie Taylor Greenové, která otevřeně podporuje konspirační teorii QAnon. Toto hnutí chápe Federální úřad pro vyšetřování (FBI) za potenciální zdroj vnitřního terorismu.

Polovina Trumpových voličů věří, že demokraté jsou satanisté obchodující s dětmi

Volby USA

Americká stanice CNN tento týden zveřejnila stará videa, které na svůj facebookový účet v minulosti Greeneová nahrála. Na jedné nahrávce například obtěžuje přeživší takzvaného „parklandského masakru”, při kterém útočník zastřelil 17 dětí v místní škole.

Republikánská poslankyně dále „lajkovala” příspěvky, které vyzývaly k popravě předsedkyně Pelosiové, nebo které tvrdily, že Hillary Clintonová zavraždila dítě v rámci satanistického rituálu.

Do americké Sněmovny se dostala zastánkyně konspirační teorie QAnon

Amerika

Greenová vše odmítá a tvrdí, že její účty na sociálních sítích spravoval někdo jiný. Práci CNN označila za „fake news”.

Demokratický poslanec Jimmy Gomez to ale nechce nechat jen tak a připravuje návrh na vyloučení Greenové ze Sněmovny. Na takový krok je potřeba dvoutřetinová podpora Sněmovny.

Demokraté drží v dolní komoře Kongresu jen velmi těsnou většinu, jeho návrh tak zřejmě neprojde.

Reklama

Výběr článků

Načítám