Hlavní obsah

Bílý dům možná odloží předání moci Iráčanům

Právo, DPA, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy ustoupily od dosud neměnného postoje a nyní již nevylučují, že odloží předání moci v Iráku místní vládě, dosud plánované na 30. červen.

Foto: Šárka Veselá
Článek

"Já sám k tomuto datu nikdy neříkám nikdy, cílem je předat moc co nejdříve," prohlásil ve středu v Kongresu ministr obrany Donald Rumsfeld. "Ale řekl bych, že se prezident se bude rozhodovat podle toho, co se bude dít ve světě," dodal.

Nejmenovaný vysoký představitel ministerstva zahraničí USA uvedl, že "záměrem není přijít s odkladem za 30. červen, ale nechat nějaký prostor OSN, aby přišla s řešením, které považuje za nejlepší". "Počkáme, s čím přijdou. Ať je to cokoliv, budeme se tím vážně zabývat," uvedl tento zdroj BBC.

Zásadní spor se vede o to, zda dodržet listopadový plán a předat do 30. června moc vládě vzešlé z voleb mezi jmenovanými činiteli, anebo vyhovět proudu stojícímu za vlivným šíitským klerikem ájatolláhem Alím Husajním Sístáním, který požaduje nejprve uspořádat všeobecné volby a americký návrh označuje za "překrucování demokracie".

Annan vyšle tým volebních expertů

Generální tajemník OSN Kofi Annan ve středu zopakoval závazek, že světová organizace "brzy" vyšle do Bagdádu své experty, kteří se pokusí nalézt kompromis.

"Všichni shodují, že Iráku by měla být suverenita předána co nejdříve," uvedl po schůzce s prezidentem USA Georgem W. Bushem. "Bylo navrženo datum 30. června, ale panují nějaké rozpory ohledně mechanismu ustavení nové vlády," dodal Annan.

Americký okupační správce Iráku Paul Bremer podle některých médií na lednové schůzce Annana přesvědčoval, aby OSN Iráčanům vysvětlila nereálnost uspořádat volby, aniž by nebylo oddáleno předání moci. Také velká část Američany ustavené prozatímní vládní rady dává přednost brzkému předání svrchovanosti a teprve následným volbám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám