Hlavní obsah

Bidenův přístup schvalovala před invazí jen třetina Američanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sotva třetina Američanů (36 procent) schvaluje způsob, jakým prezident Joe Biden řešil ruskou hrozbu v aktuální kri­zi, ukázal průzkum agentury Gallup. Ten byl zveřejněn ve středu těsně předtím, než ruský prezident Vladimir Putin ohlásil vojenský úder proti Ukrajině, a krátce poté, co šéf Bílého domu oznámil první vlnu nových sankcí vůči Moskvě.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Zatímco 64 procent dotázaných příznivců demokratů Bidenovy kroky vůči Rusku vítalo, mezi dotazovanými republikány je naopak 86 procent odmítalo.

Donald Trump, Bidenův republikánský předchůdce, vpád na Ukrajinu v rozhovoru se stanicí Fox News značil za „velmi smutnou věc pro svět, celou zemi a spoustu lidí, kteří budou zbytečně zabiti“, která by se podle něj nestala, pokud by byla u moci jeho administrativa.

Biden ohlásil kroky proti Rusku. Matka všech sankcí se ale nekoná

Amerika

„Myslím, že to původně nechtěl udělat. Mám za to, že chtěl něco vyjednat, a pak se to zhoršilo,“ řekl Trump na adresu Putina. „Začalo to, když viděl slabost v Afghánistánu. To, jakým způsobem jsme se stáhli,“ dodal dále americký exprezident.

Bidena mezitím 43 amerických zákonodárců z obou stran ve společném prohlášení vyzvalo, aby si dle ústavy nejprve vyžádal souhlas Kongresu v případě, že by kvůli vývoji situace chtěl na Ukrajinu vyslat americké síly, informovala stanice CNN. Biden dříve zdůrazňoval, že tato možnost „není na stole“.

Reklama

Výběr článků

Načítám