Hlavní obsah

Biden se Scholzem dnes projednají situaci na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý kancléř Olaf Scholz se v pátek setká ve Washingtonu s americkým prezidentem Joe Bidenem. Schůzka se koná narychlo bez důkladně připraveného programu, připomíná server deníku Süddeutsche Zeitung. Hlavním tématem jednání je vývoj na Ukrajině.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden (vlevo) a německý kancléř Olaf Scholz na ilustračním snímku

Článek

Něco málo přes rok od chvíle, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, vstupuje válka do rozhodující fáze, shodují se Washington i Berlín.

V nadcházejících měsících, možná v červnu nebo červenci, se budou muset pravděpodobně činit obtížná rozhodnutí, a to nejen pro ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ale také pro hlavní podporovatele Ukrajiny, píše server deníku Süddeutsche Zeitung.

Právě o tom by měl kancléř Scholz s prezidentem Bidenem mluvit, a to raději v Oválné pracovně než po telefonu a také nyní než v dubnu, který americká strana nabídla k oficiální návštěvě s plným programem.

„Oba politici chtějí, aby to byla pracovní schůzka, velmi hluboká, zaměřená na ukrajinské otázky,“ řekl vysoký představitel americké administrativy.

Oba politici by měli projednat další vojenskou podporu Ukrajiny. V den Scholzovy návštěvy má Washington podle agentury Reuters oznámit nový balíček vojenské pomoci Kyjevu ve výši 400 milionů dolarů.

Vedle ukrajinské otázky by oba státníci měli jednat o Číně, konkrétně o její možnosti vojenské podpory Ruska a krocích, které mohou spojenci podniknout v reakci.

Dalším tématem rozhovorů mezi německým kancléřem a americkým prezidentem by měly být transatlantické vztahy, zejména americký zákon o snížení inflace, který podle Evropské unie podkopává její konkurenceschopnost a vede k odlivu kapitálu z Evropy do Spojených států.

Zelenskyj může dostat od Západu ultimátum, píše Bild

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám