Hlavní obsah

Biden není způsobilý být prezidentem, míní bývalý lékař Obamy a Trumpa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden není mentálně ani fyzicky schopen vykonávat svou funkci, vzkázal Ronny Jackson, lékař předchozích šéfů Bílého domu Donalda Trumpa a Baracka Obamy. Jeho výpad proti demokratovi Bidenovi ale může být také politicky motivovaný – Jackson je momentálně republikánským kongresmanem za stát Texas.

Foto: Profimedia.cz

Lékař Ronny Jackson po zvolení do Kongresu. Archivní snímek

Článek

„Tento muž není mentálně ani fyzicky způsobilý být naším prezidentem a je to pro nás špatná situace,“ řekl Jackson stanici Fox News. „Stává se to pro nás otázkou národní bezpečnosti. Musíme s tím něco udělat,“ vzkázal mimo jiné.

Vyčetl přitom činitelům Bidenovy administrativy, že osmdesátiletého prezidenta nechali usilovat o druhé funkční období. Podle něj tomu měli zabránit i prezidentovi blízcí, včetně jeho manželky Jill Bidenové.

Jeho komentáře přicházejí poté, co Biden upadl na pódiu během čtvrteční promoce leteckých kadetů ve státě Colorado. Šlo nejméně o čtvrtý případ, kdy prezident do svého nástupu do úřadu v lednu 2021 na veřejnosti upadl.

Foto: Profimedia.cz

Lékař Ronny Jackson s tehdejším prezidentem USA Donaldem Trumpem na archivním snímku

„To, že si tento muž myslí, že může být prezidentem ve věku 86 let, když mu je právě teď 80 a mohl by být ve funkci dalších šest let, je ze strany Bílého domu špatný postup,“ komentoval Bidenův stav někdejší lékař amerických prezidentů.

Foto: Profimedia.cz

Lékař Ronny Jackson s tehdejším prezidentem USA Barackem Obamou na archivním snímku

Jackson vstoupil do lékařského týmu Bílého domu v roce 2000 během republikánské administrativy George W. Bushe a byl prezidentským lékařem v letech 2013 až 2018 za vlády demokrata Baracka Obamy a republikána Donalda Trumpa. Členem Sněmovny reprezentantů za republikány je Jackson od roku 2021.

O Bidenově zdravotním stavu se kriticky vyjadřoval již dříve, v dubnu například rozeslal republikánským kongresmanům dopis s požadavkem, aby Biden podstoupil kognitivní test, nebo odstoupil z prezidentského klání.

Poskočení před Bílým domem. Biden novinářům ukazoval, že mu po pádu nic není

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám