Hlavní obsah

Biden nechtěl britského ministra v čele NATO. Londýn příliš tlačil na výcvik ukrajinských pilotů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žhavým kandidátem na funkci generálního tajemníka NATO byl původně britský ministr obrany Ben Wallace, jeho kandidaturu ale údajně zmařil americký prezident Joe Biden. Důvodem měl být fakt, že Británie začala příliš aktivně prosazovat myšlenku výcviku ukrajinských pilotů na stíhačky F-16, aniž by si to nechala posvětit ve Washingtonu.

Foto: Anna Gordon, Reuters

Britský ministr obrany Ben Wallace při nedávné návštěvě v Kanadě

Článek

Dosavadní šéf Aliance Jens Stoltenberg, který je v této funkci už devět let a už v ní setrvávat nechtěl, se tak prý nakonec nechal přemluvit, aby úřad vykonával ještě jeden rok.

Vyplývá to z informací, které přinesl britský list The Telegraph. Deník uvedl, že Washington byl „zděšen“, když Británie své plány oznámila. Tento krok podle listu „ukončil všechny zbývající naděje“ Wallaceho na čelnou funkci v NATO.

List Ukrajinska pravda poznamenal, že to nebylo poprvé, co Británie udělala podobný „odvážný krok“ ohledně zbraní pro Ukrajinu v naději, že USA se tlaku podvolí. Británie sama přitom letouny F-16 poskytnout nemohla, protože je nemá ve výzbroji.

Stoltenberg, vystudovaný ekonom, v minulosti opakovaně uváděl, že po skončení mandátu letos na podzim se už nechce o post generálního tajemníka NATO ucházet. Hovořilo se o něm jako o příštím guvernérovi norské centrální banky.

Setrvání Stoltenberga v čele NATO do konce září 2024 tento týden předběžně schválili velvyslanci členských zemí. Média to komentovala slovy, že Aliance se v době, kdy blízko jejích hranic zuří válka, rozhodla setrvat u zkušeného lídra, než aby se složitě dohadovala na jeho nástupci. Oficiální jmenování Stoltenberga se odehraje na nadcházejícím summitu NATO ve Vilniusu.

Silné pouto. Biden si údajně přeje v čele NATO Leyenovou

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám