Hlavní obsah

Berlínský summit jednotný postoj k Iráku nenašel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Shodu, pokud jde o prosazení návrhu evropské ústavy, dali po sobotní schůzce v Berlíně najevo německý kancléř Schröder, francouzský prezident Chirac a britský premiér Blair. Naopak jejich rozdílné postoje k irácké problematice se nepodařilo odstranit, i když došlo ke sblížení. Snahy o nalezení společného evropského postoje k Iráku tak vyšly naprázdno.

Foto: © Jürgen Hagenkötter

Kůň anglické koněspřežky

Článek

Schröder na společné tiskové konferenci řekl, že všechny tři země jsou pro to, aby římská mezivládní konference o evropské ústavě, která začne příští měsíc, dosáhla politického výsledku do konce roku, i když "o jednotlivostech bodů ústavy ještě lze mluvit".

Trojka se shodla na tom, že k formálnímu přijetí ústavy by mělo dojít v období mezi 1. květnem 2004, kdy do EU vstoupí deset kandidátských zemí včetně ČR, a volbami do Evropského parlamentu stanovenými na 13. června.

Protivníci v otázkách války v Iráku

Všichni tři státníci se shodli, že OSN musí hrát významnou úlohu v Iráku a moc v zemi musí být předána iráckým představitelům tak rychle, jak je to možné.

Blair je v rámci protiiráckého tažení považován za nejbližšího spojence Washingtonu, který si nyní přeje novou rezoluci Rady bezpečnosti OSN usnadňující vyslání dalších zahraničních jednotek do Iráku i jejich financování.  

Naopak Berlín a Paříž kritizovaly americkou válku proti režimu Saddáma Husajna a nyní usilují o výraznější zapojení OSN do poválečného procesu v Iráku a o urychlené navrácení svrchovaných práv iráckému lidu. 

Německo chce podíl na rekonstrukci Iráku

Schröder oproti minulosti přistoupil k umírněnější rétorice, když prohlásil, že Německo je připraveno zúčastnit se rekonstrukčních projektů v Iráku, pokud bude zajištěna bezpečnosta financování, a že je rovněž ochotno zajistit výcvik iráckých policistů a vojáků. 

Schůzka nepřinese žádné zázrakyVe snaze zmírnit očekávání spojená s dnešní berlínskou schůzkou upozornili oficiální představitelé, že jednat se bude nejen o Iráku, ale také o evropských otázkách. Podle Blairova mluvčího "schůzka tohoto druhu je diskusí, a nikoli formálním summitem". Podle jeho slov se přirozeně o Iráku bude hovořit, ale nejde o setkání za účelem přípravy návrhu rezoluce OSN. 

Summit by také mohl usnadnit schůzky Schrödera a Chiraka s americkým prezidentem Georgem Bushem, které jsou plánovány příští týden na okraj zasedání Valného shromáždění OSN.

Reklama

Související články

Evropa se pokusí dohodnout o Iráku

Společný postup k řešení situace v Iráku se pokusí během sobotního summitu v Berlíně nalézt nejvyšší představitelé Británie, Francie a Německa Tony Blair,...

Výběr článků

Načítám