Hlavní obsah

Bavorské školy, divadla ani muzea nebudou muset vyvěsit kříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Od pátku platící povinnost pověsit křesťanské kříže v bavorských úřadech se nevztahuje na vysoké školy, divadla ani muzea. Agentuře DPA to sdělila mluvčí ministerstva pro vědu a umění. Kontroverzní nařízení vlády největší německé spolkové země dříve kritizovali studenti i zástupci katolické církve.

Foto: Peter Kneffel, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Vyvěšení křížů ve školách, divadlech a muzeích bavorská vláda doporučuje, oproti jiným veřejným institucím to však neukládá jako povinnost.

Kříže ke vchodům zemských úřadů prosadil bavorský premiér Markus Söder z konzervativní Křesťanskosociální unie (CSU). Podle něj je krok výrazem „přihlášení se k identitě” a ke „kulturnímu charakteru” Bavorska.

Proti opatření protestovali někteří studenti, vědci a umělci. Nesouhlas zazněl i od kardinála a mnichovského arcibiskupa Reinharda Marxe. V dubnu zveřejněný průzkum pro deník Bild ukázal, že kříže ve všech německých úřadech odmítá 64 procent dotázaných.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám