Hlavní obsah

Bagdádská policie střelbou rozehnala žadatele o práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Násilí vypuklo ve středu v ranních hodinách před policejní stanicí v irácké metropoli Bagdádu poté, co dav asi 300 nezaměstnaných mužů neuspěl s žádostí o práci v policejním sboru. Nespokojení Iráčané začali na budovu házet kameny, proto se je policisté snažili rozehnat střelbou do vzduchu. Několik příslušníků pořádkových sil bylo zraněno, demonstranti zapálili nejméně dva služební vozy.

Foto: archiv Město Mikulov

Beseda se studenty během filmového festivalu Jeden svět

Článek

Rozhněvaní uchazeči o práci vypověděli, že jejich přijetí do policejního sboru bylo podmíněno odevzdáním tučného úplatku. "Všichni ti policajti jsou zkorumpovaní. Dali jsme jim peníze, aby zapsali naše jména na seznamy žadatelů o práci u policie, a když jsme se vrátili, řekli nám, že pro nikoho práci nemají," stěžoval si jeden z protestujících.

Bez úplatku není práce

Většina protestujících mužů byli někdejší příslušníci speciální ochranky bývalého prezidenta Saddáma Husajna. "Chceme se dostat do policejního sboru, ale jediná cesta, jak se tam dostat, je odevzdat úplatek," postěžoval si bývalý důstojník irácké armády, který je podle svých slov bez práce již od března.

"Obyčejní lidé, kteří nemají peníze, nemají šanci být do bezpečnostních sil přijati," dodal podle CNN.

Policie: je to dílo provokatérů

Irácký policejní důstojník Haším Habíb Muhsín k incidentu uvedl, že někteří z protestujících na policisty stříleli a přestřelka trvala asi 30 minut.

Před stanicí se podle něj shromáždili ve snaze získat práci, a když se dozvěděli, že žádní noví policisté se v dohledné době přijímat nebudou, zaútočili na budovu. K násilí je podněcovali provokatéři, tvrdí iráčtí policisté.

K přestřelce došlo jen tři bloky od hotelu Palestine, kde bydlí většina zahraničních novinářů píšících o situaci v Iráku.

Reklama

Související články

Straw přiznal potíže s hledáním zbraní

Za nesnadný, avšak nikoli nesplnitelný úkol označil britský ministr zahraničí Jack Straw pátrání po iráckých zbraní hromadného ničení. Reagoval tak na reportáž...

Výběr článků

Načítám