Hlavní obsah

Straw přiznal potíže s hledáním zbraní

ČTK, BBC, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Za nesnadný, avšak nikoli nesplnitelný úkol označil britský ministr zahraničí Jack Straw pátrání po iráckých zbraní hromadného ničení. Reagoval tak na reportáž BBC, podle níž připravovaná zpráva bude obsahovat informaci, že "zatím nenašli ani miniaturní množství zakázaných látek, ani žádné laboratoře a zbrojní systémy pro zbraně hromadného ničení".

Foto: Josef Zajíc

Utkání v házené žen v Ostravě mezi DHC Sokol Poruba a HK Danlog Partizánské. Výsledek 33:18. 15.3.2013

Článek

Podle téže zprávy prý měl Irák obsáhlý program, kterým chtěl klamat inspektory OSN, aby si mysleli, že zbraně hromadného ničení vyvíjí.

"Jde o spekulaci nad nedokončeným dokumentem. Absence důkazů neznamená, že zbraně neexistovaly," uvedl šéf britské diplomacie, připustil však, že pátrání je daleko obtížnější, než Downing Street původně očekával. Rovněž k bezpečnostní situaci v Iráku Straw poznamenal, že je "horší, než odhadovali vojenští plánovači".

Další útoky na Američany

V severoiráckém Mosulu byli ve čtvrtek v ranních hodinách při pumovém útoku těžce zraněni čtyři američtí vojáci. Někteří ze svědků dokonce tvrdili, že vojáci přišli o život. Automobil s vojáky vybuchl na jedné z hlavních ulic města proti budově telekomunikací. Američané prý poté začali pálit naslepo na projíždějící automobil a jeho pasažéři střelbu opětovali.

Nejméně jednoho mrtvého a dva zraněné si rovněž vyžádala exploze, která se ráno odehrála v blízkosti bagdádského hotelu, kde sídlí štáb americké televize NBC. Bomba byla podle policie umístěna v přístřešku, kde je uložen hotelový generátor. Výbuch zabil somálského hlídače, který v té době spal. Škody na hotelu jsou minimální, omezily se pouze na vysypané sklo. V době exploze se v hotelu nacházelo asi dvanáct zaměstnanců televize, lehce zraněn byl jeden kanadský zvukař.

Americká armáda zprostila viny vojáky, kteří ve městě Fallúdža 12. září omylem postříleli osm iráckých policistů. Podle závěrečné zprávy vojáci jednali "v mezích vojenských pravidel střetnutí s nepřítelem" a stříleli pouze půl minuty. Tvrzení je ovšem v rozporu s výpověďmi svědků, podle nichž Američané ignorovali anglické výkřiky policistů, že jsou strážci pořádku, a stříleli do jejich vozů pronásledujících podezřelé auto nejméně 30 minut. Od incidentu došlo ve Fallúdži k několika odvetným úderům iráckých rebelů.

Šalabí popřel roztržku s USA

Předseda irácké vládní rady Ahmad Šalabí ve středu v New Yorku popřel zprávy o roztržce mezi radou a USA o to, jak rychle by měla být předávána moc iráckým přechodným orgánům. Iráčtí a američtí představitelé však pod podmínkou anonymity uvedli, že USA odmítly Šalabího požadavek na urychlené předání pravomocí irácké radě.

V rozhovoru, který v úterý otiskl americký list The New York Times, Šalabí uvedl, že si nepřeje další vojenské jednotky v Iráku a domnívá se, že by se koaliční rada měla s Iráčany podělit o odpovědnost nad financemi a bezpečností země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám