Hlavní obsah

Postřelená členka irácké prozatímní rady zemřela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Členka irácké prozatímní vládní rady Akila Hášimíová ve čtvrtek zemřela. Podlehla těžkým zraněním, jež utrpěla v sobotu v Bagdádu při útoku atentátníků. Oznámil to Gary Thatcher z civilní správy Iráku, jehož citovala agentura AP. Již včera lékaři sdělili, že stav političky se střelnými zraněními v břišní oblasti a na noze se dramaticky zhoršil.

Foto: Robert Rohál

Výstava bude otevřená do konce května.

Článek

Hášimíová byla v péči amerických vojenských lékařů na americkém velitelství, zřízeném v bagdádském Republikánském paláci Saddáma Husajna. Po útoku se podrobila dvěma operacím.

Při útoku byl těžce zraněn také řidič, jehož kulka zasáhla do zad. Osobní strážce byl střelen do paže, bratr političky byl zraněn, když jeho vůz při útoku havaroval. [celá zpráva]

Útočníci stříleli na její vůz

Skupina nejméně čtyř ozbrojenců v sobotu z pick-upu ostřelovala dva automobily, v nichž Hášimíová a její bratr vyjeli z jejího domu v západní části Bagdádu. Irácké policii se údajně podařilo jednoto atentátníka zastřelit. Útočníci podle svědků hodili na silnici granát, aby znemožnili své pronásledování.

Jedná se o první atentát na člena irácké prozatímní vládní rady ustavené před několika měsíci.

Hášimíové vyhrožovali

Vůdce Iráckého národního kongresu Ahmad Šalabí, jenž je také členem prozatímní vlády, sdělil, že Hášimíová v minulosti obdržela opakované výhružky. Za jejich autory označil Husajnovy loajalisty.

Ředitelka programu Ropa za potraviny

Hášimíová se měla tento týden zúčastnit jednání Valného shromáždění OSN v New Yorku a počítalo se s ní jako s budoucí velvyslankyní Iráku při OSN.

Byla jednou ze tří žen v 25členné vládní radě. Jako jediná působila ve vysoké funkci již za režimu Saddáma Husajna, kdy pracovala jako diplomatka ministerstva zahraničí. Jako poradkyně bývalého vicepremiéra Tárika Azíze cestovala v minulosti často do ciziny jako představitelka irácké vlády. Na ministerstvu zahraničí řídila program zvaný Ropa za potraviny, v jehož rámci Irák prodával pod dohledem OSN ropu a přednostně za výtěžek nakupoval potraviny pro obyvatelstvo.

Hášimíová byla svobodná čtyřicátnice, vyznávala šíitskou větev islámu. Vystudovala práva a francouzskou literaturu a usilovala o zrovnoprávnění žen.

Související témata:

Související články

Členka prozatímní vlády v Iráku postřelena

Zástupkyně civilní správy v Iráku Akila Hášimíová, která je jednou ze tří žen v 25členné irácké prozatímní vládní radě, byla v sobotu ráno postřelena...

Výběr článků

Načítám