Hlavní obsah

Rusové posílají sondu na Měsíc. Kvůli startu evakuují vesnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko chystá start první postsovětské sondy, která má přistát na Měsíci. Tamní úřady v souvislosti s tím evakuovaly vesnici na Dálném východě. Podle listu The Moscow Times bude startovat v sobotu 12. srpna v 01.10 SELČ. Bude to první ruská sonda určená pro přistání na Měsíci od roku 1976.

Rusko chce poprvé od roku 1976 vyslat sondu na MěsícVideo: Reuters

 
Článek

Lunární sonda Luna-25 má odstartovat z kosmodromu Vostočnyj na Dálném východě. Do vesmíru ji vynese raketa Sojuz 2 Fregat, uvedl list.

Foto: Profimedia.cz

Technici dokončují montáž rakety Sojuz 2 nesoucí modul Luna-25

Odborníci z Roskosmosu ale spočítali, že přídavné motory, které v určité fázi po startu odpadnou, by mohly ohrozit osadu Šachtinskij v ruské Chabarovské oblasti. „Proto úřady její obyvatele – jde zhruba o 27 lidí – evakuují,“ uvedl Alexej Maslov, šéf Věrchněburenského okresu v Chabarovském kraji.

Opustit své domovy mají obyvatelé ještě před startem rakety, kdy se vrátí, zatím není jasné.

Mise Luny-25 má podle agentury Reuters trvat jeden rok. Úkolem sondy bude průzkum zdrojů, jako je voda, a výzkum vnitřních struktur Měsíce. V neposlední řadě bude využita také k vývoji technologie „měkkého přistání“.

Výzkum Měsíce po staletích pozorování ze Země začal se sovětskou sondou Luna 2, která dopadla na povrch přirozené družice modré planety v roce 1959. Zatím jediní lidé na Měsíci přistáli v rámci programu Apollo. První přistání se uskutečnilo v červenci 1969.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Krvavý měsíc nad kupolí baziliky Panny Marie Karmelské ve Vallettě (3.8.2023)

Indická sonda poslala své první snímky povrchu Měsíce. Přistání se blíží

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám