Hlavní obsah

Auroru obsadili klauni. Válka má být veselá, utahovali si z vojenských manévrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protiváleční aktivisté v převleku za klauny „obsadili“ na nábřeží Petrohradu historický křižník Aurora, jehož výstřel podle legendy zahájil před sto lety bolševickou revoluci, a ironickými hesly se dožadovali zvýšení vojenského rozpočtu. Podle médií byla nedělní akce parodií na nynější rusko-běloruské vojenské cvičení Západ 2017, které má v pondělí navštívit ruský prezident Vladimir Putin.

Aurora (archivní foto)

Článek

„Je nespravedlivé, pokud školy, nemocnice a důchodci ještě mají jakési zabezpečení, když by se za tyto peníze dalo udělat vojenské cvičení, a pak zabíjet!“ citoval server Newsru.com z prohlášení aktivistů.

Klauni byli vybaveni plakáty s hesly typu „Potřebujeme nepřátele“, „Není důležité, kdo je nepřítel, ale aby válka byla veselá“, či „Kdo nesloužil (v armádě), není klaun“.

Podle webu televize RTVi akci uspořádali občanští aktivisté, feministky a umělci ze skupiny Rodina (Vlast). Vše skončilo tím, že hlídači vyhnali klauny z křižníku. Nikdo nebyl zatčen.

Server dodal, že letošní ruský rozpočet počítá s výdaji ve výši 16 biliónů rublů (asi šest biliónů korun), z nichž na zdravotnictví je určeno asi 600 miliard (asi 227 miliard korun), na vzdělávání okolo 500 miliard (asi 189 miliard korun) a na ozbrojené síly 2,5 biliónu rublů (asi 950 miliard korun).

Foto: Handout, Reuters

Rusko-běloruské cvičení Západ 2017

Reklama

Související články

Rusko a Bělorusko zahájily velké manévry

V Rusku a Bělorusku začalo ve čtvrtek rozsáhlé vojenské cvičení Zapad 2017. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany s tím, že se ho účastní 12 700 vojáků....

Výběr článků

Načítám