Hlavní obsah

Atentátníkovi Agçovi nedovolili jet na papežův pohřeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISTANBUL

Turek Mehmet Ali Agça, který se v roce 1981 pokusil zavraždit Jana Pavla II., požádal turecké úřady, aby mu povolily krátce opustit istanbulské vězení a zúčastnit se papežova pohřbu. Turecké úřady v úterý jeho žádost zamítly. Oznámil to jeho právník Mustafa Demirbag. Papež svému atentátníkovi už dávno odpustil.

Článek

Demirbag podal žádost na tureckém ministerstvu spravedlnosti. Chtěl, aby jeho klient mohl využít zákonného ustanovení umožňujícího některým vězňům opustit jednou do roka věznici.

"Naše žádost byla zamítnuta. Zdá se, že to byla vládní iniciativa. Nemáme dostatek času, abychom se před pohřbem odvolali," sdělil Demirbag. "Mehmet Ali bude velmi smutný, až se to dozví."

Ve vězení je již pět let

Agça je ve vězení s přísnou ostrahou od roku 2000, kdy jej Itálie vydala do Turecka. Podle právníka mu však už byl za dobré chování povolen převoz do normální věznice, takže by mohl ustanovení zákona využít. "Žádáme o povolení mimořádné čtyřdenní propustky, aby se můj klient mohl zúčastnit papežova pohřbu," řekl Demirbag.

Sedmačtyřicetiletý Agça v pondělí uvedl, že nosí za papeže, kterého označil za svého "duchovního bratra", smutek. Když Agça papeže v roce 1981 na Svatopetrském náměstí těžce poranil, bylo mu 23 let. Po téměř 20 letech v italské káznici dostal na žádost papeže milost a byl vydán do Turecka, kde si odpykává trest za vraždu vydavatele jedněch tureckých novin, jíž se dopustil v roce 1979.

Agça udržoval styky s krajně pravicovými skupinkami, motiv jeho atentátu na Jana Pavla II. ale nebyl úplně objasněn. Jan Pavel II. navštívil Aliho Agçu v roce 1983 ve vězení a odpustil mu. Mnozí vítali toto jeho gesto jako výraz křesťanské lásky a odpuštění.

Související témata:

Související články

Papež zemřel

Představitelé Vatikánu v sobotu večer oznámili, že papež Jan Pavel II. zemřel. Jeho nemocemi oslabený organismus si nedokázal poradit se zánětem močových cest,...

Papežův prsten byl zlomen, Vatikán pláče

Zlomení papežského prstenu Jana Pavla II. symbolicky ukončilo jeho pozemskou pouť. Představitelé Vatikánu jej sundali z prstu Svatého otce krátce poté,...

Papež bude pohřben ve Svatopetrském chrámu

Papež Jan Pavel II. bude pohřben ve vatikánském Svatopetrském chrámu. Jeho ostatky by měly být uloženy do podzemní krypty. Uvedla to v neděli odpoledne italská...

Výběr článků

Načítám