Hlavní obsah

Atentát na velvyslance USA nepřežili v Bejrútu čtyři lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT
Aktualizováno

Nejméně čtyři lidé zahynuli a několik osob bylo zraněno při výbuchu v křesťanské části Bejrútu. Útok směřoval proti vozidlu velvyslanectví Spojených států v Libanonu. Agentuře AP to potvrdily americké diplomatické zdroje. Mezi oběťmi prý není žádný člen personálu americké ambasády v Bejrútu.

Článek

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Sean McCormack ve Washingtonu sdělil agentuře AP, že všechny čtyři oběti útoku jsou Libanonci. V americkém autě utrpěl zranění libanonský řidič velvyslanectví. Žádný Američan nebyl při útoku zabit ani zraněn, zdůraznil.

Rozhořčení nad útokem v Bejrútu vyjádřila americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Na tiskové konferenci v Rijádu s šéfem saúdskoarabské diplomacie Fajsalem Abdalem Azízem Saúdem označila útok za teroristický čin.

"Spojené státy to samozřejmě neodradí od jejich snah pomoci libanonskému lidu, pomáhat demokratickým silám v Libanonu, pomoci Libanonu odolávat síle a vměšování do jeho záležitostí," ujistila Riceová novináře v Rijádu.

Agentura AFP uvedla, že k útoku v severní části Bejrútu bylo použito vozidlo naplněné výbušninou. Při průjezdu amerického auta byla nálož odpálena. Ve vozidle, které vyletělo do povětří, byly údajně tři osoby; všechny zahynuly.

Libanonská média tvrdila, že v napadeném autě byl zraněn jeden Američan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám