Hlavní obsah

Asadova armáda přišla o polovinu vojáků, naučila se ale bojovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Za více než tři roky bojů přišla syrská armáda kvůli dezercím o polovinu svých členů. Zbývající vojáci se ovšem naučili účinněji bojovat v terénu a jsou výkonnější než původní vojsko, které nemělo do roku 2011 nepřítele. Tvrdí to odborníci ze Střediska pro strategická a mezinárodní studia (CSIS).

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Jednotky věrné syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi oslavují vítěznou bitvu proti rebelům. Archivní snímek

Článek

Boje v Sýrii trvají od jara 2011. Syrská armáda do té doby fungovala podle ruského modelu, nyní je z ní ale účinná síla, schopná rychleji se přemísťovat a bojovat proti mobilnímu nepříteli. V pondělí se jí podařilo ovládnout další klíčové čtvrti města Halab na severu země.

Aram Neguizian z CSIS tvrdí, že začátkem roku sloužilo v syrské armádě 325 tisíc vojáků, z nichž nyní zůstalo 178 tisíc. "Tito bojem zocelení vojáci tvoří sílu mnohem smrtonosnější než původní vojsko, které po třicet let nedělalo vůbec nic s výjimkou hlídkování na Golanských výšinách," sdělil Neguizian.

Podle listu The Economic Times se syrská armáda přizpůsobila guerillové válce.

Pomáhá jí Hizballáh

Neguizian tvrdí, že armáda rozdělila velké pluky na malé a pohyblivější jednotky. Starší velitele nahradili mladí důstojníci, v boji proti povstalcům v obydlených lokalitách významně pomáhá libanonský šíitský Hizballáh.Jeho bojovníci pomohli Asadově armádě dobýt cementárnu a sklárnu v Halabu stejně jako sousední město Džubajla. Halab bude podle expertů záhy zcela obklíčen, uvedla Al-Arabíja.

Americký odborník Stephen Biddle se domnívá, že armáda prezidenta Bašára Asada v dohledné době tato území zpět získat nemůže: "V střednědobém termínu je velmi nepravděpodobné, že by Asad byl schopen zlikvidovat vzbouřence a získat zpět všechny oblasti kontrolované vzbouřenci. Bude to dlouhá válka, tento typ konfliktů trvá sedm až deset let, někdy i celou generaci či dýl."

Opozice má ale v rukou většinu území provincií Idlib a Halab, část Damašku a také některé oblasti v jižní provincii Dará. Její radikální složka představovaná skupinou Islámský stát drží severní provincii Rakka a velkou část bohaté východní provincie Dajr az-Zaur.

 Mobilizace přišla až nyní

Přes své ztráty armáda dosud doplňovala své řady jenom branci, kteří nastupují na povinnou vojenskou službu. Ta trvá 18 měsíců a vykonat ji musí muži starší 18 let.

Až minulý týden vyzvalo syrské vedení ke všeobecné mobilizaci a požádalo muže ve věku od 18 do 50 let, aby se připojili k armádě.

Syrský konflikt stál životy 190 tisíc lidí, z nichž bylo podle bilance exilové opozice 40 tisíc vojáků, 55 tisíc povstalců a odpůrců režimu v Damašku a 27 tisíc provládních milicionářů. Zbývající oběti jsou z řad civilistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám