Hlavní obsah

Archeologové věří, že našli rodiště svatého Petra

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za rodiště svatého Petra, první hlavy křesťanské církve, se tradičně považovala dvě místa na břehu Galilejského jezera, totiž ztracená Betsaida a dodnes známé Kafarnaum. Vědci nyní odkryli v podlaze chrámu na místě zvaném el-Aradž mozaiku, která naznačuje, že apoštolovo rodiště – rybářská osada Betsaida – se nacházelo právě tady.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vykopávky měly mimo jiné ověřit, zda tu máme vrstvu ­z 1. století, která nám umožní navrhnout lepšího kandidáta na určení biblické Betsaidy. Našli jsme nejen důležité pozůstatky z tohoto období, ale také významný kostel a klášter kolem něj,“ sdělil podle listu The Times of Israel Mordechaj Aviam, jeden z vedoucích výzkumu v el-Aradž.

Hledání stop po apoštolově bratru

Steven Notley z Nyack College v New Yorku, druhý vedoucí výzkumu, se zaměřil na mozaiku. „Tento objev je náš nejsilnější doklad, že Petr měl k bazilice zvláštní vztah a že mu byla pravděpodobně zasvěcena,“ napsal podle webu Artnet.

Archeologové v Německu objevili 400 let starý vrak lodi s nákladem

Evropa

Mozaika s rostlinnými motivy obsahuje starořecký nápis, modlitbu za přímluvu „představeného a velitele nebeských apoštolů“. Tím byl svatý Petr, první z Ježíšových následovníků. Právě jemu Ježíš podle evangelia svatého Matouše řekl: „A já ti pravím, že ty jsi Petr (řecky Pétros), a na té skále (řecky pétra) zbuduji církev svou a brány pekel ji nepřemohou.“ Petr je proto brán jako první z papežů.

Mozaiku v sakristii kostela, 27 metrů dlouhého a 16 metrů širokého, odkryli už loni. Nápis se však objevil až poté, co z ní odstranili vrstvu bahna.

Notley a Aviam podle deníku The Daily Mail soudí, že zkoumají chrám, o němž mluví svatý Willibald, biskup z bavorského Eichstättu, který tato místa navštívil roku 724. „A odtud (jsme) šli do Betsaidy, Petrova a Ondřejova bydliště, kde je nyní v místech jejich domu kostel,“ píše světec ve své zprávě staré skoro 1300 let. Pokud je Notleyova a Aviamova domněnka správná, měla by se v kostele dochovat i nějaká zmínka o Petrově bratru – svatém Ondřeji. Právě po ní archeologové nyní pátrají.

Archeologové našli v Nizozemsku nečekaně rozsáhlý římský chrámový komplex

Věda a školy

Předpokládá se, že Betsaidu i její chrám zničilo zemětřesení v roce 749 a k jejich obnově už nedošlo, snad i proto, že celá oblast byla už déle než století pod vládou islámu.

Svatý Petr se narodil jako Šimon. Byl rybářem a oženil se. Ježíš mu hned při prvním setkání dal jméno Kéfas. V aramejštině, řeči Krista a jeho apoštolů, to rovněž znamená „skála“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám