Hlavní obsah

Archeologové našli v Nizozemsku nečekaně rozsáhlý římský chrámový komplex

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Archeologové objevili na východě Nizozemska v provincii Gelderland (Geldry) zhruba 2000 let starý – a relativně zachovalý – římský chrámový komplex. U hranic s Německem našli zbytky soch bohů, oltáře, obětní kameny či malované omítky. O objevu, výjimečném nejen pro Nizozemsko, ale i v mezinárodním měřítku, informovalo tamní ministerstvo kultury.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové objevili v Nizozemsku pozůstatky po římském chrámuVideo: Reuters

 
Článek

Ve vesnici Herwen-Hemeling, patřící pod město Zevenaar, odhalili nejprve amatérští archeologové koncem loňského roku první předměty a upozornili úřady. Při dalším zkoumání pak odborníci objevili místo poblíž návrší na soutoku Rýna s menší říčkou.

Černá smrt nepřišla do Evropy z Číny, ale z Kyrgyzstánu. Odhalily to zuby

Věda a školy

Podle nizozemské archeologické společnosti RAAP nikdy předtím nebyl v této zemi nalezen tak velký a ucelený komplex s chrámovou budovou.

Nejméně dva chrámy

V římských dobách zde navíc stály nejméně dva chrámy, přičemž podle archeologů zde římští vojáci od 1. do 4. století uctívali své bohy.

Pozoruhodný je nález pestře malovaných stěn, chrámů se střešními taškami nebo desítek malých oltářů, kterými vojáci děkovali Herkulovi, Jupiterovi nebo Merkurovi za vyplnění přání. Zvláštní funkci mohla mít i velká kamenná studna, v níž bylo schodiště, které vedlo až do vody.

Jeden z největších pokladů římských mincí vykopali jezevci

Koktejl

Svatyně využívali zejména právě vojáci. Svědčí o tom četné nálezy střešních tašek a kachlů s vyraženými značkami – kamnářství bylo tehdy doménou vojáků. Na nalezišti byly rovněž kusy postrojů na koně, hroty kopí a další armádní výzbroj.

V Nizozemsku se již dříve našlo několik římských svatyní. K prvním větším objevům došlo v roce 1985 náhodou během těžby jílu.

Na severní hranici Římské říše

Nově objevený komplex kdysi stával až na samé severní hranici Římské říše, označované jako Limes Romanus.

Klimatické změny ohrožují budoucí archeologické nálezy v britských rašeliništích

Věda a školy

Nalezené artefakty vystaví od soboty muzeum Het Valkhof v Nijmegenu, jak uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám