Hlavní obsah

Ani ve světě nejsou politici svatoušci. Před kamerami ale brzdí

Právo, zr
Praha

Ne že by sprostá slova čas od času nepronesli i zahraniční politici, do médií se ale většinou dostanou proti jejich vůli. Zapnutý mikrofon po oficiálním projevu zradil například amerického viceprezidenta Joe Bidena, který po podpisu zdravotnické reformy v roce 2010 prezidenta Obamu poplácal po zádech se slovy „To je, kurva, velká věc“.

Foto: Jason Reed, Reuters

Amerického prezidenta George Bushe také občas zradily zapnuté mikrofony.

Článek

Prezident George Bush pak v roce 2000 litoval zapnutého mikrofonu během své kampaně, kdy označil novináře Adama Clynera za „prvotřídního debila“. Rozhořčení ale budí vulgarismy použité i zcela v soukromí, jež se na veřejnost dostanou omylem - třeba díky tajnému odposlechu.

Smůlu měla v tomto ohledu třeba náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová, která letos v soukromém telefonátu hovořila o tom, že USA chtějí s pomocí emisara OSN prosadit své představy o budoucí ukrajinské vládě a hodlají tak „vyjebat s EU“. [celá zpráva]

Sprosté výrazy v tajných nahrávkách letos rozbouřily i veřejné mínění v Polsku: bývalý guvernér centrální banky Marek Belka na nich výbor pro měnovou politiku počastoval přívlastkem „zasraný“.

Politici si někdy popustí uzdu i ve chvílích, kdy chtějí působit „lidštěji“.

Obama v rozhovoru pro hudební časopis Rolling Stone odsoudil svého soupeře v boji o Bílý dům Mitta Romneyho s tím, že „kecá hovadiny“. Britský premiér David Cameron zase v uvolněném vystoupení v rozhlasové ranní show vyjádřil pochopení nad tím, že „lidi jsou na politiky nasraní“.

Mečiar: Vašek s Dášou v posteli

Legendární je dávný bonmot slovenského premiéra Vladimíra Mečiara, který na mítinku žertoval o podobě nové stokorunové bankovky slovy „na přední straně má být Dáša a Vašek v posteli a na zadní Klaus s korunou v prdeli“.

Ruský prezident Vladimir Putin zase proslul tím, že do státnických projevů úmyslně přidává hodně lidové výrazy a dokonce i zločinecký žargon.

Svého času sliboval čečenským teroristům, že je nechá „odkráglovat na hajzlících“ či vyhrožoval „pověsit za koule“ Michaila Saakašviliho, předchozího gruzínského prezidenta a nepřítele Kremlu.

Pro silnější výraz nejde daleko ani uruguayský prezident José Mujica. Letos po návratu fotbalové reprezentace, vyřazené v osmifinále mistrovství světa, označil mezinárodní federaci FIFA za „bandu zkurvysynů“.

Cheney kolegu poslal do pr…, ale nelitoval

Loni nevypnutý mikrofon zaznamenal jeho nelichotivou charakteristiku argentinské prezidentky a jejího zesnulého manžela - doslova si povzdechl, že „ta stará baba je horší než ten šilhavý chlap“.

Někdejší americký viceprezident Richard Cheney se před deseti lety v Senátu opřel do demokratického kolegy Patricka Leahyho a na jeho kritiku angažmá firmy Halliburton v Iráku opáčil, aby „šel do prdele“. Cheney později podotkl, že svých slov nelituje.

Ukrajinského ministra to stálo kariéru

Většina veřejně činných osob se ale ze svých prohřešků kaje. Někdy může jediný vulgarismus zabrzdit celou politickou kariéru.

To je případ bývalého ukrajinského ministra zahraničí Andrije Deščycji, který se letos po sestřelení ukrajinského vojenského letadla proruskými separatisty snažil uklidnit rozvášněné demonstranty před ruským velvyslanectvím v Kyjevě.

Putina přitom počastoval nadávkou „chujlo“, kterou ruština užívá jako vulgární termín pro nepříjemného člověka a doslova označuje nadměrně velký mužský úd. Krátce na to byl odvolán z postu šéfa diplomacie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám