Hlavní obsah

Zvolení Obamy prezidentem vyprovokovalo útoky na americké menšiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Zvolení Baracka Obamy prvním americkým prezidentem tmavé pleti vyprovokovalo ve Spojených státech řadu útoků na etnické menšiny. Informovala agentura Reuters s odvoláním na americké organizace na ochranu lidských práv. Podle nich situace připomíná vlnu nenávisti vůči muslimům, která zasáhla USA po teroristických útocích na New York a Washington 11. září 2001.

Článek

Mezi útoky na etnické menšiny převažují podle organizací na ochranu lidských práv výhrůžky a zastrašování. Někteří Obamovi voliči například našli na zahradě před domem ohořelý dřevěný kříž, jeden ze symbolů radikálního bělošského Ku Klux Klanu.

Kromě výhrůžek ale bylo zaznamenáno i několik případů násilností. Už o volební noci ze čtvrtého na pátého listopadu zbili dva bílí mladíci v New Yorku černocha. Během bití ho uráželi a oslovovali Obamo. Zatím nejhorší incident se stal minulý týden, kdy sedm mužů z rasových důvodů ubodalo v New Yorku jednoho Hispánce. 

Vyhrocená nálada ve společnosti přispívá také k rostoucí popularitě organizací, které hlásají nadřazenost bílé rasy. Podle amerických zastánců lidských práv zaznamenávají skupiny jako Ku Klux Klan rekordní příliv zájemců o členství. 

Vedle Obamova zvolení prezidentem k oblibě extremistů přispívá i rostoucí nezaměstnanost v důsledku finanční krize a ohlášení demografických trendů, podle nichž budou běloši v USA tvořit v polovině 21. století menšinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám