Hlavní obsah

Zřícený bytový dům na Floridě půjde k zemi. Úřady přerušily pátrání po přeživších

Úřady přerušily pátrací a záchranné operace v troskách částečně zříceného bytového komplexu v městě Surfside na Floridě, jelikož začaly přípravy na řízenou demolici zbylé části objektu. Do oblasti míří tropická bouře. Demoliční týmy nyní připravují stále ještě stojící část budovy na zbourání, k zemi půjde nejdříve v pondělí, řekl zástupce záchranářů Raide Jadallah.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní snímek částečně zřícené budovy Champlain Towers v Surfside nedaleko Miami Beach.

Článek

Demoliční čety začaly v sobotu odpoledne místního času navrtávat do budovy díry a připravovat ji na umístění výbušnin. Pozastavení pátracích a záchranných operací je podle Jadallaha nezbytné kvůli bezpečnosti záchranářů, jelikož vrtání by mohlo způsobit náhlé zřícení objektu, uvedla agentura AP.

Úřady rozhodly o demolici zbývající části objektu kvůli obavám z blížící se tropické bouře Elsa, která nyní postupuje Karibikem k pobřeží Floridy. Panují obavy, že zbytek budovy by se mohl kvůli přírodnímu živlu sám nekontrolovaně zřítit.

Guvernér Floridy Ron DeSantis, který vyhlásil v 15 okresech Floridy kvůli bouři stav nouze, uvedl, že budova je nestabilní. „Pokud bude budova zbourána, ochrání to naše pátrací a záchranné týmy, jelikož nevíme, kdy by se to mohlo zřítit,” uvedl DeSantis.

Foto: Wilfredo Lee, ČTK/AP

Záchranáři pátrají po pohřešovaných

Jakmile bude stavba zbouraná, chtějí nechat úřady okamžitě odklidit trosky, aby se mohli záchranáři dostat - vůbec poprvé - do částí garáží. V nich by teoreticky mohly být podle Jadallaha „dutiny”, ve kterých by ještě mohli být přeživší. Od uplynutí prvních hodin po zřícení budovy se nepodařilo nikoho živého z budovy vyprostit, podotýká agentura AP.

Počet obětí pádu domu u Miami stoupl na 18

Amerika

Podle starosty Surfside Charlese Burketta by mohla být budova řízeně zbouraná už v neděli, píše server BBC News. Podle Jadallaha se tak stane ale nejdříve v pondělí.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry na zřícenou budovu na Floridě z druhé strany od vody

Část bytového areálu Champlain Towers South se zřítila 24. června a místní úřady zatím potvrdily 24 obětí, dalších 121 lidí se stále pohřešuje. Pátrání po možných přeživších úřady kvůli bezpečnosti záchranářů přerušily na 15 hodin už ve čtvrtek.

Bezpečnostní kamera zachytila pád 12patrové obytné budovy na Floridě

Zahraniční

V jednom z nižších pater stále stojící části objektu byla v sobotu spatřena potulující se kočka. Zda zvíře patří některému z evakuovaných obyvatel komplexu, nebylo zřejmé, napsala AP. Týmy pracující na místě doufaly, že se jim ji podaří odchytit a zachránit. Úřady zároveň ujišťovaly místní rodiny, že se záchranáři snažili hledat také jejich domácí mazlíčky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám