Hlavní obsah

Zemřela právnička Sarah Weddingtonová. Vyhrála přelomový spor o právo na interrupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ve věku 76 let zemřela v Austinu právnička Sarah Weddingtonová, která v roce 1973 vyhrála přelomový soudní spor o legalizaci interrupcí v USA, jenž je celosvětově známý jako případ Roe vs. Wade.

Foto: Profimedia.cz

Právnička Sarah Weddingtonová

Článek

Weddingtonová podle její bývalé žákyně a kolegyně Susan Haysové zemřela „po dlouhodobých zdravotních problémech“.

Právnička byla v 70. letech po tři volební období členkou texaské Sněmovny reprezentantů a později působila jako poradkyně pro ženské otázky ve vládě amerického prezidenta Jimmyho Cartera.

Ze všeho nejvíce ji ale proslavil případ, který americké soudy řešily od roku 1971 do roku 1973. Weddingtonová tehdy zastupovala Normu L. McCorveyovou (vystupovala pod pseudonymem Jane Roe), jíž nebyl umožněn v Texasu potrat, ačkoli argumentovala, že byla obětí znásilnění. Stát Texas u soudu zastupoval právník Henry Wade.

Zákaz potratů v Texasu platí, Nejvyšší soud USA ho odmítl zrušit

Amerika

Případ musel rozseknout až Nejvyšší soud Spojených států amerických. Ten v poměru 7:2 rozhodl ve prospěch McCorveyové. Soudci vycházeli z rozhodnutí, že právo ženy na přerušení těhotenství spadá pod svobodu osobní volby v rodinných záležitostech, která je chráněna 14. dodatkem americké ústavy.

McCorveyové se vzhledem k délce procesu nakonec dcera, o jejíž potrat usilovala, narodila.

Když Weddingtonová případ u Nejvyššího soudu Spojených států amerických obhajovala, bylo jí pouhých 26 let.

Nejvyšší soud USA projednává potratový zákon z Mississippi

Amerika

Rozhodnutí soudu se stalo precedentem pro další podobné případy. Na základě případu Roe vs. Wade vzniklo v USA tzv. rozhodování na základě trimestru.

V prvním mají ženy absolutní právo na potrat. Druhý umožňuje jednotlivým americkým státům určitou regulaci. Ve třetím pak státy mohou omezit nebo zakázat potraty ve chvíli, kdy se plod blíží bodu, ve kterém by mohl přežít mimo dělohu.

Rozsudek rovněž stanovil, že v posledním trimestru mohou těhotné ženy podstoupit interrupci navzdory jakémukoli zákonu pouze na základě rozhodnutí lékařů. Ti musí potvrdit, že je to nezbytné pro ochranu zdraví či života ženy.

Weddingtonová se už nedožije dalšího důležitého mezníku ohledně legalizace potratů v USA. Nejvyšší soud je totiž připraven přijmout zákon státu Mississippi, který by zakázal potraty po 15. týdnu těhotenství, a to i v případě znásilnění nebo incestu. Rozhodnout by měl v červnu příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám