Hlavní obsah

Zemětřesení o síle 4,8 stupně překvapilo New York. Cítilo jej přes 42 milionů lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newyorskou metropolitní oblast v pátek překvapilo krátké zemětřesení o síle téměř pěti stupňů, píše agentura AP s odvoláním na americkou geologickou službu USGS. Otřesy podle ní pocítilo možná více než 42 milionů lidí. Nic však nenasvědčovalo tomu, že by si tato neobvyklá událost vyžádala větší škody či zranění.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Upozornění, které úřady po zemětřesení rozeslaly lidem v New Yorku.

Článek

Ohnisko zemětřesení se podle USGS nacházelo u městečka Lebanon v New Jersey a podle prvních údajů měly otřesy sílu 4,8 stupně. O zemětřesení USGS informovala v 10:23 místního času (16:23 SELČ).

Zemětřesení jsou na severovýchodě Spojených států vzácná. Tentokrát však byly otřesy podle agentury Reuters cítit od Pensylvánie po Massachusetts.

Zhruba 30 minut po prvních záchvěvech půdy newyorské úřady informovaly na sociálních sítích, že ve městě nebyly hlášeny škody ani zranění.

„Obyvatelé New Yorku by měli pokračovat ve svém dni jako obvykle,“ uklidňoval veřejnost newyorský starosta Eric Adams.

Jižní Kalifornii zasáhlo 13 zemětřesení během 25 minut

Amerika

Guvernérka státu New York Kathy Hochulová ale řekla, že úřady neberou zemětřesení na lehkou váhu, jelikož může dojít k následným otřesům. Vyzvala rovněž obyvatele, aby zůstali ostražití.

„Jedná se o jedno z největších zemětřesení na východním pobřeží, ke kterému došlo za posledních sto let,“ upozornila.

Ustal i projev v Radě bezpečnosti

Bílý dům oznámil, že prezident Joe Biden byl o zemětřesení informován a „je v kontaktu s federálními, státními a místními představiteli“.

Osmatřicetiletá obyvatelka Bronxu Charita Walcottová uvedla, že zemětřesení bylo „jako silné dunění, které trvalo asi 30 sekund“.

V sídle OSN na Manhattanu náhle přestala hovořit ředitelka organizace Save the Children v Radě bezpečnosti o válce v Pásmu Gazy, když se začaly třást kamery. Palestinský zástupce při OSN Rijád Mansúr následně podotkl: „Třese se kvůli vám zem.“

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) oznámil leteckým společnostem, že kvůli zemětřesení mohou očekávat zpoždění letů na newyorských letištích, a to přibližně o 30 až 45 minut.

Některé lety směřující do New Yorku byly podle sledovacího webu FlightAware odkloněny na jiná letiště. „Letecký provoz se obnovuje tak rychle, jak je to jen možné,“ uvedl FAA.

Hollandův tunel, který pod řekou Hudson spojuje Manhattan a New Jersey, byl kvůli inspekci dočasně uzavřen.

Vlakový dopravce Amtrak uvedl, že kontroluje tratě a že na celém severovýchodním koridoru omezil rychlost. Společnost NJ Transit informovala o zpoždění vlaků kvůli inspekci mostů.

Společnost PATCO v oblasti Filadelfie pozastavila spoje, což zdůvodnila opatrností. Filadelfská policie požádala občany, aby kvůli otřesům nevolali na tísňovou linku, pokud nechtějí nahlásit vážnou událost.

Na profilu ikonického newyorského mrakodrapu Empire State Building na síti X se objevilo lakonické ujištění: „Jsem v pořádku“.

Páteční otřesy vyvolaly vzpomínky na zemětřesení z 23. srpna 2011, které pocítily miliony lidí od Georgie po Kanadu. Zemětřesení o síle 5,8 stupně mělo epicentrum ve Virginii a bylo nejsilnějším zemětřesením na východním pobřeží USA od druhé světové války.

Kvůli živlu, jenž zanechal trhliny ve Washingtonově památníku, byly evakuovány části Bílého domu, Pentagonu, Kapitolu i některé další budovy.

Zemětřesení jsou na východě USA méně častá, protože východní pobřeží neleží na rozhraní tektonických desek. Otřesy na východním pobřeží však mohou být silná a vzhledem k typu podloží se mohou šířit do větších vzdáleností, píše AP.

„Kdybychom měli zemětřesení stejné síly v Kalifornii, pravděpodobně by nebylo cítit do takové vzdálenosti,“ řekl geofyzik USGS Paul Caruso.

Koncerty Taylor Swift v Seattlu vyvolaly seismickou aktivitu

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám