Hlavní obsah

Jde do tuhého. Polsko si kvůli Zelenskému předvolalo ukrajinského velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polské ministerstvo zahraničí si ve středu předvolalo ukrajinského velvyslance ve Varšavě Vasyla Zvaryče kvůli výrokům ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského před Valným shromážděním OSN v New Yorku. Zelenskyj v přímé narážce na Varšavu uvedl, že se některé země EU tváří solidárně, a přitom nepřímo podporují Rusko.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystupuje na 78. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů v New Yorku

Článek

Informuje o tom polský zpravodajský web onet.pl. Náměstek Pawel Jablonski Zvaryčovi tlumočil „důrazný protest“ proti výrokům ukrajinského prezidenta.

„Náměstek ministra zahraničních věcí upozornil, že ve vztahu k Polsku je tato teze nepravdivá a navíc zvláště neoprávněná ve vztahu k naší zemi, která Ukrajinu podporuje od prvních dnů války,“ zdůraznila v tiskové zprávě polská diplomacie.

Varšava rovněž očekává, že Ukrajina do budoucna změní tón a zdůrazní bezprecedentní pomoc Polska a Poláků napadené zemi od samého počátku ruské invaze.

Otevřená roztržka mezi dosavadními pevnými spojenci v boji proti ruské agresi - Kyjevem a Varšavou - poznamenala průběh probíhajícího Valného shromáždění OSN v New Yorku. Zatímco Zelenskyj nepřímo obvinil Polsko, že dělá z exportu ukrajinského obilí „thriller“, polský prezident Duda přirovnal Kyjev k „tonoucímu“, co se ovšem nechytá pouze stébla. Zrušena byla také naplánovaná schůzka obou státníků, údajně z organizačních důvodů.

Polsko hodlá výrazně omezit pomoc ukrajinským uprchlíkům

Evropa

Podle Zelenského je ruská snaha zablokovat přístup ukrajinského obilí na světové trhy jednou z dalších hybridních zbraní, které Moskva používá nejen proti Ukrajině samotné, ale i dalším státům.

Připravují scénu pro moskevského herce

Ukrajinský prezident proto před Valným shromážděním zdůraznil, že se Ukrajina v reakci na ruské odstoupení od obilné dohody snaží hledat nové cesty pro svou zemědělskou produkci a zároveň si zachovat pozemní exportní trasy. „A je znepokojující pozorovat, jak někteří v Evropě si na politické scéně hrají na solidaritu a dělají z dodávek obilí thriller,“ prohlásil Zelenskyj.

„Může se zdát, že hrají vlastní roli, ale ve skutečnosti napomáhají připravit scénu pro moskevského herce,“ obvinil jednotlivé evropské státy, aniž by je konkrétně jmenoval.

Jevropejska pravda ale jeho slova dešifrovala jednoznačně: jde o Polsko, Slovensko a Maďarsko, které i po vypršení lhůty mimořádného opatření zavedeného Evropskou komisí jednostranně rozhodly o dalším omezení dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny.

V případě Polska jde navíc o časově neomezený zákaz. Odpovídající dokument v pátek podepsal polský ministr rozvoje a technologií Waldemar Buda.

Duda: Tonoucí se chytá úplně všeho

Polský prezident Andrzej Duda pak ve svém projevu přirovnal Ukrajinu k „tonoucímu, který se chytá všeho, čeho se chytit může“.

„Každý, kdo se snažil zachránit tonoucího, ví, že topící se člověk je mimořádně nebezpečný, neboť může stáhnout (zachránce) do hlubin. Říká se, že tonoucí se stébla chytá, ale ve skutečnosti se chytá všeho, čeho se chytit může,“ prohlásil Duda s tím, že to trochu připomíná současné polsko-ukrajinské vztahy.

Jeho země se musí bránit, protože když se utopí, nedokáže poskytovat Ukrajině pomoc, sdělil polský prezident. „Proto je na nás, abychom se starali o vlastní zájmy. To je především naše povinnost a my ji budeme plnit efektivně a odhodlaně,“ dodal.

Ukrajina se již obrátila na Světovou obchodní organizaci (WTO) s žádostí o konzultaci kvůli zemědělskému embargu jednotlivých států EU.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal také prohlásil, že jeho země je připravena ze své strany zavést zákaz dovozu některých polských, slovenských a maďarských výrobků na Ukrajinu. „Pokud se Polsko, Maďarsko a Slovensko nebudou držet kroků posvěcených Evropskou komisí, Ukrajina bude zavádět reciproční nebo vzájemná obchodní omezení,“ řekl.

Podle Tarase Kačky, náměstka ukrajinského ministra hospodářství, obchodu a zemědělství, může jít o embargo na dovoz polské cibule, rajčat, zelí či jablek. Uvedl to v rozhovoru pro deník Rzeczpospolita, z nějž cituje onet.pl.

Foto: https://wiadomosci.onet.pl/kraj/ukraina-wprowadzi-zakaz-importu-polskich-owocow-i-warzyw/jfpqqjq

Repro https://wiadomosci.onet.pl/kraj/ukraina-wprowadzi-zakaz-importu-polskich-owocow-i-warzyw/jfpqqjq

Nutnost odblokovat černomořské exportní trasy a umožnit export ukrajinského obilí na světové trhy, kde je zapotřebí, zdůraznil již v zahajovacím projevu generální tajemník OSN António Guterres. Prohlásil, že nepoleví ve svých snahách obnovit takzvané černomořské obilné dohody.

Obilná dohoda končí, z Oděsy vyplula poslední loď se zrnem

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám