Hlavní obsah

Zelenskyj přijel do Kanady, vystoupí tam v parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se přesunul do Kanady, kde se setká s premiérem Justinem Trudeauem a vystoupí v tamním parlamentu. Informovala o tom kancelář kanadského premiéra poté, co skončila Zelenského návštěva USA.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při vystoupení na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku

Článek

„Předseda vlády Justin Trudeau dnes (ve čtvrtek večer místního času, pozn. red.) oznámil, že prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj navštíví Kanadu, a to ve dnech 21. až 22. září 2023,“ uvedla Trudeauova kancelář.

Zelenskyj se ve Washingtonu ve čtvrtek setkal s americkými zákonodárci a prezidentem Joem Bidenem. Ve středu vůbec poprvé od počátku ruské invaze na Ukrajinu osobně vystoupil v Radě bezpečnosti OSN.

Zelenskyj s Dudou se sešli, zmírnili vášně

Zahraniční

Během návštěvy Kanady, která je Zelenského první od začátku ruské agrese v únoru 2022, navštíví ukrajinský prezident vedle Ottawy také největší kanadské město Toronto.

Tam se setká s hlavními zástupci kanadských podniků s cílem posílit investice soukromého sektoru do budoucnosti Ukrajiny, uvedl úřad kanadského premiéra.

„Kanada nadále rozhodně podporuje ukrajinský lid v boji za jeho suverenitu a demokracii, jakož i naše společné hodnoty, jako je respekt k právnímu státu, svoboda a sebeurčení,“ uvedl premiér Trudeau ve svém prohlášení.

„Těším se, že budu moci přivítat prezidenta Zelenského v Kanadě,“ dodal.

Tanky Abrams půjdou na Ukrajinu již příští týden, řekl Biden. Střely ATACMS zatím ne

Válka na Ukrajině

Trudeau již byl na návštěvě v Kyjevě

V červnu Trudeau podnikl neohlášenou cestu do Kyjeva, kde se poklonil památce ukrajinských vojáků padlých v boji proti proruským silám od roku 2014, setkal se se Zelenským a promluvil v ukrajinském parlamentu.

Kanada, která je členem NATO, poskytuje Kyjevu vojenskou a finanční pomoc od počátku ruské invaze. Připojila se také k dalším západním spojencům, kteří na Rusko kvůli této agresi uvalili sankce.

„Od začátku brutální ruské invaze na Ukrajinu Kanada přijala více než 175 tisíc Ukrajinců,“ uvedl ve čtvrtek úřad premiéra.

Zastavte válku a Zelenskyj tu mluvit nebude, odpálil albánský premiér v OSN protest Rusů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám