Hlavní obsah

Zastavte válku a Zelenskyj tu mluvit nebude, odpálil albánský premiér v OSN protest Rusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Albánský premiér Edi Rama během středečního zasedání Rady bezpečnosti OSN zpražil ruského velvyslance Vasilije Něbenzju. Ten si stěžoval na to, že ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj má mluvit dříve než zástupci 15 členů Rady. „Na to existuje řešení,“ odvětil Rama jako zástupce přesedající země. „Pokud budete souhlasit, zastavíte válku a prezident Zelenskyj se neujme slova,“ dodal.

Edi Rama v OSNVideo: Reuters

 
Článek

„To, proč je důležitý, je způsobeno vámi, nikoliv námi,“ vysvětlil pak podle listu USA Today ruskému zástupci důvod, proč Zelenskyj mluví dříve než Rus.

„Chci ujistit naše ruské kolegy a všechny tady, že toto není speciální operace albánského předsednictví,“ vzkázal také za tlumeného smíchu přítomných v sále Rama. Albánský premiér tak pochopitelně narážel na termín „speciální vojenská operace“, který Moskva pro invazi na Ukrajinu oficiálně používá.

Něbenzja kritizoval zasedání Rady bezpečnosti OSN týkající se bojů na Ukrajině jako show a Ramovi vyčetl, že jeho prohlášení bylo vyjádřením politického postoje namísto neutrálního projevu předsedy dohlížejícího na procerudální záležitosti.

Na Radě bezpečnosti OSN byli Zelenskyj i Lavrov, ale ne společně

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám