Hlavní obsah

Zavolejte mi a sejdeme se, vzkázal Trump Íránu

Americký prezident Donald Trump vyzval íránské vedení, aby s ním uzavřelo dohodu o jaderném programu. Stačí, aby mu prý představitelé Íránu zavolali a „sejdou se“, tvrdí Trump. Spojené státy podle jeho slov nechtějí, aby Teherán vlastnil jaderné zbraně.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Telefonující americký prezident Donald Trump

Článek

„To, co by měli udělat, je zavolat mi a sejít se. Můžeme se dohodnout, uzavřít férovou dohodu. Nechceme jen, aby měli jaderné zbraně, takže mnoho nežádáme,“ prohlásil Trump. Doplnil, že na oplátku Spojené státy pomohou Teheránu s hospodářskou obnovou země. „Měli by zavolat. Pokud to udělají, jsme připraveni jednat,“ dodal.

Trump před rokem odstoupil od mezinárodní dohody, kterou s Íránem podepsaly vedle USA také Rusko, Čína, Británie, Německo, Francie a EU. Zdůvodnil to tím, že dohoda nebrání Teheránu získat jaderné zbraně, ačkoli Írán ujišťoval, že jeho nukleární program je mírový.

Írán dosud podmínky dohody s ostatními signatáři plnil, ale ve středu íránský prezident Hasan Rúhání oznámil, že jeho země v reakci na americké sankce přestane dodržovat některé závazky. Německo, Francie a Británie ve společném prohlášení Írán vyzvaly, aby se nadále jadernou dohodou z roku 2015 řídil. [celá zpráva]

O vyslání letadlové lodi nechtěl mluvit

Novináři se Trumpa zeptali, z jakého důvodu vyslal do regionu letadlovou loď USS Abraham Lincoln. Ministr obrany Patrick Shanahan v pondělí rozhodnutí označil za reakci na blíže neupřesněnou íránskou hrozbu. Ani Trump dnes nechtěl o podrobnostech hovořit.

„Máme informace, které nechcete znát,“ řekl prezident. „Byly velice ohrožující a my musíme zajistit skvělou bezpečnost této zemi i řadě dalších míst,“ dodal.

V souvislosti s vysláním operačního svazu v čele s letadlovou lodí do blízkovýchodního regionu se novináři Trumpa zeptali, zda kvůli tomu nehrozí vojenské střetnutí. „Nechci říct ne, ale doufejme, že se tak nestane,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Írán přestane plnit část jaderné dohody

Írán oznámil velvyslancům Británie, Číny, Francie, Německa a Ruska své rozhodnutí zastavit plnění „některých závazků” plynoucích z jaderné dohody podepsané...

Výběr článků

Načítám