Hlavní obsah

Západ je ze začátku protiofenzivy zatím zklamaný, hlásí CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počátek dlouho očekávané ukrajinské protiofenzivy zatím nenaplnil očekávání Západu. S odvoláním na dva západní představitele a jednoho člověka z amerických vojenských kruhů na to upozornila stanice CNN.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký Prezident Joe Biden

Článek

Ruské obranné linie se ukázaly jako dobře vyztužené, což vedlo k tomu, že se je Ukrajincům nepodařilo prolomit. Rusové brzdí Ukrajince efektivně rozestavěnými minovými poli a účinnou leteckou podporou pozemních jednotek, konstatuje CNN s odkazem na zmíněné zdroje.

„Ukrajinské síly se ukázaly jako zranitelné v minových polích a Rusové jako kompetentní při obraně svých pozic,“ podotkl jeden z nich.

Západ nicméně podle americké televize zůstává optimistický, jelikož protiofenziva je po několika týdnech stále pouze v „raných fázích“. Spojené státy a jejich spojenci chtějí provést vyhodnocení úspěšnosti probíhající ukrajinské snahy o osvobození Rusy okupovaných územích nejdříve v červenci.

Přehodnocení taktiky

V posledních dnech, kdy aktivita Ukrajinců na frontě polevila, se jejich velení zřejmě snaží přehodnotit a přizpůsobit taktiku. Lépe se jim prý navíc konečně začíná dařit ve vzduchu.

Nepříliš úspěšný začátek protiofenzivy ve středu přiznal také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Řekl, že armáda postupuje „pomaleji, než by si přál“. Dodal ale, že se nejedná o hollywoodský film a je třeba býti trpělivý.

Pokud je o územní zisky, pohnula se fronta od zahájení ukrajinské protiofenzivy vzhledem k rozsahu konfliktu skutečně jen nepodstatně. Ukrajinci oznámili osvobození několika malých obcí, respektive jejich jednotlivých částí. V posledních dnech se pak situace na frontě podle dostupných informací uklidnila.

Zelenskyj: Ukrajinský postup je pomalejší, než by bylo žádoucí. Válka ale není hollywoodský film

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám