Hlavní obsah

Z vlajky Mississippi zmizí konfederační kříž, má připomínat rasistickou minulost

Novinky, nčs

Zákonodárci v americkém státě Mississippi v neděli definitivně rozhodli o změně vlajky, ze které zmizí konfederační kříž. Ten má podle kritiků připomínat rasistickou a otrokářskou minulost jižanského státu. Rozhodnutí zákonodárců potvrdil už také Senát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mississippi odstraní z vlajky znak Konfederace - symbol rasismuVideo: Reuters

 
Článek

Hlasování proběhlo v neděli a ukončilo tak několikaletý spor o podobu vlajky. Návrh na změnu prošel u zákonodárců v poměru 91 : 23. O několik hodin později rozhodnutí potvrdil i Senát, kde změnu podpořilo 37 senátorů, 14 jich hlasovalo proti změně. Zákon nyní čeká na podpis guvernéra Tatea Reevese, který už se nechal slyšet, že změnu podpoří a zákon podepíše.

Došlo i na herce Johna Wayna, v USA chtějí strhnout jeho sochu a vygumovat jméno

Amerika

O podobě nové vlajky rozhodne sestavená komise, o výsledném designu bude na podzim letošního roku rozhodovat také hlasování obyvatel, uvedl server CNN.

Změnu vlajky přivítal například Jeramey Anderson, člen Demokratické strany. Podle něj se jedná o „historický moment” a poděkoval lidem, kteří za změnu vlajky bojovali už v minulosti.

Zákonodárci v Mississippi rozhodují o změně vlajky, vadí jižanský kříž

Amerika

Zákon přivítal rovněž Derrick Johnson, prezident lidskoprávní organizace NAACP (National Association for the Advancement of Colored People), která se zaměřuje na obranu práv Afroameričanů. „Mississippi se konečně rozhodlo stát se jedním z 50 států USA a nebude tím jediným, který se bude hlásit k emblému rozdělené společnosti,” uvedl.

Tlak zesílil

Spor o konfederační zástavu vypukl v červnu 2015, když Dylan Roof v Charlestonu z rasových důvodů zastřelil devět černochů, za což později od federálního soudu dostal trest smrti. U Roofa policie nalezla fotografie s historickou vlajkou Konfederace, což debaty o konfederačních emblémech rozproudilo. Tlak na změnu vlajky zesílil uprostřed celonárodních protestů vyvolaných smrtí černocha George Floyda.

Spor o vlajku se řešil už v roce 2001 prostřednictvím nezávazného referenda, kdy obyvatelé návrh na novou podobu standarty odmítli a vyslovili se pro zachování té současné z roku 1894.

Reklama

Výběr článků

Načítám