Hlavní obsah

Zákonodárci v Mississippi rozhodují o změně vlajky, vadí jižanský kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákonodárci amerického státu Mississippi by mohli tento víkend hlasovat o změně vlajky. Její podoba je předmětem sporů dlouhé roky. Obsahuje totiž vedle národní modro-bílo-červené trikolory také konfederační kříž. V USA se vede řada let diskuse o konfederačním dědictví. Někteří tvrdí, že konfederační symboly jsou historickým odkazem, další takový názor odmítají a upozorňují, že symboly představují rasistickou a otrokářskou minulost Jihu.

Foto: Profimedia.cz

Vlajka státu Mississippi

Článek

Spor o konfederační zástavu vypukl v červnu 2015, když Dylan Roof v Charlestonu z rasových důvodů zastřelil devět černochů, za což později od federálního soudu dostal trest smrti. U Roofa policie nalezla fotografie s historickou vlajkou Konfederace, což debaty o konfederačních emblémech rozproudilo. Tlak na změnu vlajky zesílil uprostřed celonárodních protestů vyvolaných smrtí černocha George Floyda.

Zastánci současné vlajky i její odpůrci se v sobotu shromažďovali u budovy tamějšího zákonodárného shromáždění. Odpůrci navrhují, aby se místo konfederačního kříže dala na vlajku magnólie, což je národní strom, a hvězdy, které by ukázaly na Mississippi jako dvacátý stát USA. „Nechceme, aby naše vlajka odkazovala na smrtící minulost,“ prohlásila Karen Holtová.

Dan Hartness vyrazil na improvizovaný protest jak s americkou vlajkou, tak současnou vlajkou Mississippi. Ta podle něj vzdává hold všem, kdo bojovali v občanské válce.

Spor o vlajku se řešil už v roce 2001 prostřednictvím nezávazného referenda, kdy obyvatelé návrh na novou podobu standarty odmítli a vyslovili se pro zachování té současné z roku 1894.

Reklama

Výběr článků

Načítám