Hlavní obsah

Wisconsin se bouří proti škrtům

Právo, CNN, roš, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetitisíce státních zaměstnanců státu Wisconsin - učitelů, hasičů, knihovnic a zaměstnanců pošt - a jejich rodin obsadily na sklonku týdne prostranství před sídlem parlamentu a guvernéra v metropoli Madison. Zaměstnanci protestovali proti záměrům republikánského guvernéra Scotta Walkera zvýšit odvody na zdravotní pojištění a penze a omezit jejich kolektivní výhody - například právo vyjednávat o mzdách.

Foto: Profimedia.cz

Při protestech proti plánovaným vládním škrtům se v Madisonu sešlo kolem 65 000 protestujících.

Článek

Walker chce úsporami snížit schodek 137 miliónů dolarů (2,5 miliardy korun) na nynější fiskální rok a očekávaný deficit tří miliard (53,6 miliard) v příštích dvou letech. Škrty by měly ušetřit 330 miliónů dolarů (5,9 miliardy korun). „Podstatné je, že stát je na mizině. Po státních zaměstnancích chceme jen zlomek toho, co podstupuje většina pracovníků v celém státě," řekl.

Demonstranti, kteří nocovali ve spacácích, zpívali protestsong We shall overcome! a se zaťatými pěstmi skandovali heslo z revolučního podzimu roku 1989 v NDR My jsme lid!.

Republikáni prosadili úspory

Drakonické škrty vládních výdajů ve výši 61 miliard dolarů (1,09 biliónu korun) ještě v tomto finančním roce prosadili v sobotu republikáni ve Sněmovně reprezentantů USA většinou 235 hlasů ku 189. Zablokovali i výdaje na zdravotní reformu prezidenta Baracka Obamy.

„To je demokracie v praxi,“ prohlásil spokojený předseda Sněmovny a nejvýš postavený republikán John Boehner po debatním maratonu trvajícím celou noc na sobotu.

Prezidentův návrh rozpočtu na finanční rok 2012, který začne už 1. října, počítá, že letošní očekávaný rekordní deficit 1,65 biliónu dolarů (29,4 bil. Kč) sníží úspornými opatřeními na 1,1 biliónu a v dalších letech ještě víc.

Reklama

Výběr článků

Načítám