Hlavní obsah

Vyšlo pravidelné hodnocení amerických prezidentů. Trump není úplně nejhorší

Novinky, drk
Washington

Po každé výměně osazenstva Bílého domu dělá americká televize C-SPAN velký průzkum mezi renomovanými historiky, kteří mají za úkol seřadit všechny dosavadní prezidenty od nejlepšího po nejhoršího. Ve středu byly zveřejněny nejnovější výsledky, které stejně jako všechny ročníky předtím ovládl Abraham Lincoln. Poprvé se také v žebříčku objevilo jméno 45. prezidenta Spojených států Donalda Trumpa.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident Donald Trump

Článek

První místo v žebříčku obhájil Abraham Lincoln, zvaný „Honest Abe” (Upřímný Abe), který zemi vedl v letech 1861 až 1865.

Od posledního ročníku v roce 2017 se nezměnilo ani dalších osm míst: stříbrnou příčku si drží George Washington, následuje Franklin Delano Roosevelt, Theodore Roosevelt, Dwight D. Eisenhower, Harry Truman, Thomas Jefferson, John Fitzgerald Kennedy a Ronald Reagan.

Do první desítky prezidentů s nejlepších prezidentů se vůbec poprvé probojoval Barack Obama, který Bílý dům opouštěl v roce 2017 a klíče předal jednomu z vůbec nejkontroverznějšímu prezidentovi v historii - Donaldu Trumpovi.

Znáte všechny americké prezidenty? Seznam, zajímavosti a historie

Volby USA

Nejhorší morální autorita v historii

Ten skončil v hodnocení 142 historiků téměř dole, na 41. místě. Za ním už skončili jen Franklin Pierce, Andrew Johnson a James Buchanan. Detailní výsledky lze dohledat na stránkách C-SPANu.

Washington Post opravil zprávu, že měl Trump naléhat na volební komisařku, aby našla podvody

Amerika

Televizní stanice svůj prezidentský průzkum spustila v roce 2000 a od té doby se koná při každé takzvané „tranzici”, tedy přechodném období mezi odcházející a nastoupivší administrativou.

Účastníci průzkumu musí bývalé prezidenty ohodnotit v 10 různých odvětvích profesních schopností, od schopnosti přesvědčit veřejnost, přes morální autoritu až po administrativní dovednosti.

Nešlo by dát nakažené covidem na Guantánamo? ptal se Trump

Zahraniční

Právě v těch skončil Trump na úplně posledním, 45. místě. Poslední místo mu historikové přidělili také v kategorii morální autorit, v tomto ohledu „porazil” dokonce i Buchanana, který, jak je známo, nedokázal zabránit občanské válce.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Lépe už odborníci ohodnotili jeho schopnost přesvědčit veřejnost (32. místo) a poměrně dobře si vedl i v kategorii ekonomického řízení, kde získal 34. příčku.

Reklama

Výběr článků

Načítám