Hlavní obsah

Vraha v Georgii popravili, nepomohla stížnost na lékárníka ani na smrticí látku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jackson

V americkém státě Georgia popravili ve středu sedmačtyřicetiletého Keitha Terrella odsouzeného za finanční podvod a vraždu. V pondělí mu byla zamítnuta žádost o milost. Neuspěla ani námitka proti použité látce a schopnostem lékárníka, který ji připravoval.

Foto: Handout, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Původně měl být trest vykonán 10. března, ale všechny popravy byly tehdy pozastaveny poté, co se objevily problémy se smrticí látkou. Když lékárník do směsi přidal pentobarbital, směs se zakalila. Popravy proto úřady stoply.

Později to vysvětlily tak, že droga byla zřejmě přepravována a skladována v přílišném chladu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle soudních záznamů se ale lékárník, jehož totožnost je ze zákona utajena, při míchání směsi dopustil chyb v padesáti procentech případů, uvedl web AJC. Terrellovi právníci proto chtěli, aby směs připravil jiný lékárník.

Foto: Reuters

Brian Terrell na policejním snímku

Ani poprava ale neproběhla bez problémů. Sestra odsouzenému napichovala žíly v pažích hodinu, než se jí to podařilo. Po aplikaci látky sebou Terrell několikrát cukl. Bylo vidět, že má bolesti.

Jeho poslední slova byla určena šerifovi okresu Newton Ezellu Brownovi, jemuž řekl: „Nedělejte to.“

Stejná večeře jako ostatní

Terrell odmítl využít právo na poslední slovo, jen se pomodlil. Také nevyužil možnost dát si jakékoli poslední jídlo. K večeři snědl totéž co ostatní vězni – kuře s rýží a fazolemi, tuřínem a kukuřičnými plackami.

Terrell byl usvědčen v roce 1992 za to, že padělal podpis na šecích, které ukradl příteli své matky.

Okradený John Watson se sice obrátil na policii, ale nechtěl, aby byl Terrell obviněn, pokud většinu peněz vrátí. V den, kdy se dohodli na předání peněz, se však Terrell nechal zavézt do Watsonova domu a zastřelil ho.

Počet popravených klesá

Terrell je již pátým člověkem popraveným letos v Georgii smrticí injekcí. To je nejvíc od roku 2001, kdy byla v tomto státě unie poprvé použita taková metoda popravy.

Podle střediska Death Penalty Information byl Terrell 28. člověkem popraveným letos v USA. Loni bylo popraveno 35 lidí, o rok dříve 39. Od roku 2009, kdy bylo popraveno 52 odsouzených, počet vykonaných nejvyšších trestů v USA každoročně klesá nebo zůstává stejný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám