Hlavní obsah

Vojenští prokurátoři v USA žádají poprvé trest smrti za terorismus

Novinky,
Washington

Američtí vojenští prokurátoři ve středu poprvé požadovali za terorismus trest smrti. Uvedla to CNN. Chtěli by nechat popravit Abda Rahíma Našírího, který stál za teroristickým útokem na americký torpédoborec USS Cole z roku 2000, při kterém zahynulo 17 námořníků a dalších 47 jich bylo zraněno.

Článek

Trest smrti pro 46letého Saúdského Araba, který velel al-Káidě v oblasti do roku 2002, kdy byl dopaden, doporučil hlavní žalobce.

Našírí naplánoval a nařídil útok na torpédoborec, který podnikli dva sebevražední atentátníci. Zaútočili na něj, když doplňoval palivo. Nálož vytvořila v plášti lodi otvor o průměru 12 metrů.

Našírí je také podezřelý, že plánoval i útok na další americký torpédoborec USS The Sullivans, ten se ale podařilo odvrátit.

Po zadržení v roce 2002 strávil Arab čtyři roky v tajných vězeních CIA. Byl v nich vystaven mučení včetně waterboardingu. Potvrdil to ředitel CIA Michael Hayden.

V roce 2006 byl převezen na Guantánamo. V roce 2008 byl před vojenskou komisí na Guantánamu obviněn, ale obvinění byla po pár měsících stažena – to když se chopil moci Barack Obama. Pak ale ministr spravedlnosti Eric Holder rozhodl, že klíčoví teroristé jako Naširi, nebo Chálid Šejk Mohammed, který stál za atentáty z 11. září 2001, budou souzeni vojenskými soudy.

Rozhodnutí žalobců tvrdě kritizují obhájci lidských práv. Tvrdí, že právě vláda Baracka Obamy, který chtěl uzavřít tábor na Guantánamu, kde je mimo jiné držen i Našírí, poprvé umožní uplatnit nejvyšší trest u sporného systému vojenských soudů pro teroristy.

Našírí už byl v nepřítomnosti odsouzen k trestu smrti v Jemenu za útok na inkriminovanou loď.

Reklama

Výběr článků

Načítám