Hlavní obsah

VIDEO: Republikáni potvrdili nominaci McCaina, Palinová se vozila po Obamovi

– MINNESOTA • Aktualizováno
Novinky, rei

Americká Republikánská strana oficiálně jmenovala arizonského senátora Johna McCaina jako kandidáta do Bílého domu. Podle očekávání se tak stalo na celonárodním sjezdu strany v Minnesotě. Oznámila to agentura DPA.

Článek

McCain má ve svých 72 letech šanci stát se nejstarším prezidentem Spojených států v době zvolení. Nejvážnějším konkurentem v boji o Bílý dům mu bude demokrat Barack Obama.

V anketách vedl dlouhodobě Obama, McCain ho však v srpnu dotáhl. Poslední průzkum Gallupova ústavu naznačuje 50procentní voličskou podporu pro Obamu a jen 42procentní pro McCaina. Volby se uskuteční začátkem listopadu.

Palinová nominaci přijala, kritizovala Obamu

McCain by měl nominaci přijmout při projevu ve čtvrtek. Už ve středu se však nečekaně na pódiu objevil vedle Sarah Palinové, guvernérky Aljašky, kterou si vybral za svou viceprezidentku a jež nominaci přijala krátce předtím.

Palinová v řeči hlavně vyzdvihovala zkušenosti válečného veterána McCaina a kritizovala Obamu. "To je muž, který v řeči o válkách, které Amerika vede, nikdy nepoužije slovo ‘vítězství’, pouze, když mluví o vlastní kampani,“ řekla s tím, že Obama prý někde něco řekne a kus dál pronese úplně něco jiného. "Co je vlastně jeho plánem? Čeho vlastně chce dosáhnout poté, co obrátí řeky proti proudu a uzdraví planetu? Odpověď zní: mocnější vláda a víc vašich peněz,“ dodala.

Obamův tým Palinové projev okomentoval jako dobře pronesený, ale napsaný autorem projevů George Bushe. Stanice CNN dodává, že na řeči se skutečně podílel prezidentův poradce Matthew Scully.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám